Hrvatska
StoryEditor

Uvoznici će moći gorivo direktno iz cisterni plasirati na crpke

27. Kolovoz 2012.
Piše:
lider.media

Hrvatska će zbog pritiska Europske komisije morati mijenjati neke dijelove svog zakonodavstva i prije nego što je planirala, a to će olakšati i pojeftiniti uvoz naftnih derivata, piše Novi list.

Uvoznici naftnih derivata dužni su ih, prema sadašnjem zakonodavstvu, prije puštanja na maloprodajno tržište prethodno skladištiti u Hrvatskoj, što znači da gorivo ne može direktno iz cisterni na benzinske crpke. To je naravno uvoznicima koji su morali plaćati skladištenje povećavalo troškove.

Kako piše Novi list, Vladin je plan bio ukinuti takva pravila od početka srpnja sljedeće godine kad Hrvatska postane članica EU, no morat će to učiniti nešto ranije jer uvoznici iz zemlja EU nisu željeli čekati još godinu dana, pa su se žalili Komisiji. Prema informacijama iz Vlade na ukidanju takvih pravila najviše su inzistirali Slovenci odnosno njihova tvrtka Petrol. Rezultat će biti izmjena Uredbe o uvjetima za obavljanje trgovine na veliko i trgovine s inozemstvom koja propisuje skladištenje naftnih derivata kod uvoza. To su nam potvrdili i u Europskoj komisiji i u Vladi.

Iz Ureda glasnogovornika Europske komisije odgovaraju da su ‘zaprimili pritužbe i da su ih njihove službe utvrdile kako Uredba nije u skladu s europskom pravnom stečevinom‘. Otkrivaju i da su o tome razgovarali s hrvatskim vlastima i da imaju informaciju da će to pitanje biti riješeno u trećem kvartalu ove godine. Sugovornici iz Vlade napominju da je je plan bio ukidanje uredbe tek s datumom ulaska u EU. No, otkrivaju da se uvoznici, pogotovu oni iz Slovenije nisu mogli strpjeti do tog datuma i da su susjedi inzistirali na ranijim izmjenama.

Iz Petrola su izbjegli direktno odgovoriti na pitanje jesu li zatražili izmjene uredbe i jesu li baš oni EK upoznali s tim problemom.- Poduzeće Petrol, u skladu s uredbom, koja je na snazi u Hrvatskoj, dužno je skladištiti naftne derivate u RH, što povećava troškove logistike. Spomenuta uredba nije u skladu s europskim zakonodavstvom jer ograničava jednu od četiri sloboda koje vrijede za jedinstveno tržište EU - odgovorili su Novom listu na upit.

U Ini, koja je bila u prednosti zbog te uredbe, poručuju da podržavaju ‘rješenja koja osiguravaju jednake šanse svim sudionicima na tržištu te konkurentne proizvode potrošačima uz najvišu razinu sigurnosti opskrbe‘. Nisu odgovorili na pitanje jesu li možda oni nekom od uvoznika iznajmljivali skladišta i pod kojim uvjetima. U Vladi ističu da Uredba prije desetak godina nije donesena kako bi se u povoljniji položaj stavila Ina, nego kako bi se tržište zaštitilo od šverca, odnosno kako bi se pri uvozu kontrolirala i količina i kvaliteta naftnih derivata.

19. travanj 2024 02:37