Hrvatska
StoryEditor

Uz novi Zakon o javnoj nabavi moguće su uštede od pet do čak 20 posto

27. Travanj 2016.

[gallery columns="5" ids="220748,220749,220750,220751,220752"]

Ovo je jedan od prvih reformskih zakona i njegov je cilj uz uštede otvoriti javne nabave što većem broju subjekata, a ne da se, kao dosad, na više od 40 posto natječaja javlja tek jedan ponuditelj

Kino dvorana Ministarstva gospodarstva bila je premala za sve poduzetnike koji su došli provjeriti novine vezane uz novi Zakon o javnoj nabavi i e-javnoj nabavi.  Ne samo da na početku izlaganja ministra gospodarstva Tomislava Panenića nije bilo mjesta za sve, već su službenici ministarstva donosili stolice kako bi se svi znatilježnici smjestili.

A da će interes biti toliki, vidljivo je bilo i iz poduzetničkih komentara na prijedlog zakona, kojih je, naglasio je Panenić, stiglo više od 1000 i radna skupina koja je pripremala ovaj zakon one najvažnije je i uvrstila u prijedlog koji će se pred Vladom naći već u svibnju.

Sam zakon je glomazan, ima preko 400 članaka, a najvažnije novine koje on donosi su uštede od, kako prognozira Panenić, od pet do čak 20 posto.

- Ovaj zakon neće biti sveta knjiga koja se neće mijenati u budućnosti, bit će i drugih promjena ukoliko se ukaže potreba. Ovo je jedan od naših prvih reformskih zakona i njegov je cilj uz uštede otvoriti javne nabave što većem broju subjekata, a ne da se, kao dosad, na više od 40 posto natječaja javlja tek jedan ponuditelj, upozorio je ministar i napomenuo kako je u prošlom zakonu bilo i prostora za koruptivne radnje čemu se sada konačno želi stati na kraj.

U novom prijedlogu zakona praksa biranja najjeftinije ponude koja i nije uvijek bila najkvalitetnija bit će svedena na minimun, no ta će se odredba uvesti kasnije kad prođe edukacija kadrova u Središnjem državnom uredu za javnu nabavu koja se financira sredstvima iz EU.

24. travanj 2024 06:58