Hrvatska
StoryEditor

Uz svoju mirovinu, supružnik preminule osobe koristit će oko 50 posto partnerove mirovine

10. Srpanj 2015.
Piše:
lider.media

Umirovljenici kojima umre partner mogli bi, uz svoju mirovinu, nastaviti primati i do 50-60 posto partnerove mirovine. Stariji od 65 godina bez ikakvih prihoda ili značajnije imovine primat će državne mirovine.

Tako je u četvrtak najavio ministar rada Mirando Mrsić, piše Jutarnji list uz naputak da su iz ministarstva potvrdili kako je u izradi projekcija kojom će se utvrditi troškovi ovakvih promjena te odrediti održivi model.

- Starijim osobama u Hrvatskoj moramo osigurati dostojanstven život i dodatnu zaštitnu mrežu od siromaštva. Partner umirovljenika trebao bi imati pravo primati i dio njegove mirovine u iznosu od 50 do 60 posto kako, nakon partnerove smrti, ne bi pao u siromaštvo. Stariji od 65 godina, bez primanja, trebaju imati državne mirovine. Nalazi ovog istraživanja uvelike će nam pomoći u planiranjima za budućnost, rekao je Mrsić.

Iz Ministarstva kažu kako je zamijećeno da umirovljenici, čiji je standard ionako vrlo nizak, nerijetko padaju u siromaštvo nakon smrti partnera, jer ostaju bez polovice prihoda, dok im se troškovi, poput troškova stanovanja, ne smanjuju za polovicu.

Sadašnji model nudi udovcu ili udovici hoće li nastaviti primati svoju mirovinu ili 70 posto mirovine preminulog partnera. Prema novom modelu jedna bi osoba mogla primati mirovinu po dvije osnove - temeljem svojeg radnog staža i oko polovice mirovine partnera. 

- Prije bilo kakvih konkretnijih najava, želimo imati konkretne brojke i jasne kriterije. Moramo vidjeti nakon koje dobi bi udovac ili udovica imali pravo na dio partnerove mirovine, bi li to pravo imali svi ili bi postojali imovinski ili dohodovni cenzusi, poručuju iz Ministarstva.

16. travanj 2024 10:13