Hrvatska
StoryEditor

Vandoren: Tri su glavne stvari u izvješću o monitoringu

12. Listopad 2012.
Piše:
lider.media

Šef delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Paul Vandoren istaknuo je da je ulazak u EU velika prilika za ambiciozne, a na druženju u organizaciji Savjeta za zelenu gradnju osvrnuo se na nedavno izvješće o monitoring.

Istaknuo je da nema alarmantnih upozorenja i da je na Hrvatskoj slijedi preporuke iz tog izvješća.- Tri su glavne stvari u izvješću. Prvo treba srediti situaciju oko javne nabave i privatizacije brodogradilišta, nastaviti borbu protiv korupcije, te ojačati graničnu policiju za čuvanje granice po ulasku u EU. To su stvari na kojima morate poraditi, ali uvjeren sam da će se sve to ispuniti. Uvjeren sam da će od 1. srpnja iduće godine Hrvatska biti 28. članica EU, a hrvatski 24. službeni jezik - istaknuo je Vandoren.

Ulazak u Europsku uniju bit će prilika za sve ambiciozne i one koji su spremni iskoristiti situaciju. To se posebno odnosi na korištenje novaca iz fondova EU.- Ta sredstva vam neće sama doći već ćete morati ponuditi projekte da ih dobijete. Na raspolaganju su vam ogromna sredstva i volio bi da ih vi povučete u što većem broju, a ne da budete samo donator sredstva u proračun EU - rekao je Vandoren.Što se tiče zelene gradnje Europska unija posvećuje puno pažnje tom segmentu, a posebno se to odnosi na regulativu 20/20 koja traži da do 2020. godine 20 posto energije dolazi iz obnovljivih izvora.

26. travanj 2024 16:34