27. lipanj 2014.

Varga bi mogao ukinuti dodatni zdravstveni doprinos

liderhrt
liderhrt

Umirovljenici bi mogli biti oslobođeni plaćanja zdravstvenog doprinosa, dodatnog nameta kojim su mirovine opterećene od početka 2009. godine, doznaje se u Ministarstvu zdravlja. Novi ministar zdravlja Siniša Varga namjerava sve umirovljenike osloboditi dodatnog zdravstvenog doprinosa, bez obzira na visinu mirovine.

Najavu ministra zdravlja pozdravljaju Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) i Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) te ga pozivaju da što prije ukine namet koji je umirovljenicima s mirovinom višom od 5008 kuna 2009. godine uvela Vlada Jadranke Kosor. Od tada umirovljenici s mirovinom iznad prosječne neto plaće plaćaju tri posto zdravstvenog doprinosa, a za one ispod tog iznosa obvezu podmirenja doprinosa od jedan posto preuzela je država.

Ideja o ukidanju dodatnoga zdravstvenog doprinosa na mirovine potječe još od bivšeg ministra zdravlja Rajka Ostojića, koji se za to zalagao u sklopu Plana 21, a sada je to pitanje ponovno aktualizirao Varga. Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja kaže da je ukidanje tog doprinosa obveza iz Plana 21, koju je u prvoj godini mandata najavljivao i Ostojić, ali su ga u realizaciji spriječile tadašnje nepovoljne financijske okolnosti.

Drago nam je da to najavljuje i ministar Varga. Pozivamo ga da to učini što prije i tako od dvostrukog oporezivanja rastereti skupinu od 30.000 umirovljenika, koji jedini u Hrvatskoj imaju takav status i to ih boli kao nepravda, kaže Hrelja.

Oni jedini u Hrvatskoj uz poreze, prireze i dopunsko zdravstveno osiguranje plaćaju i tri posto dodatnoga zdravstvenog doprinosa, a zaboravlja se da su ti umirovljenici tijekom radnoga vijeka, zbog solidnih plaća, također plaćali veći doprinos za mirovinsko osiguranje, ističe Hrelja.

Odmah nakon stupanja na snagu izmjena Zakona o doprinosima 2009., kojima je umirovljenicima uvedeno plaćanje dodatnog doprinosa za zdravstvo, SUH je Ustavnom sudu podnio prijedlog za pokretanje ocjene ustavnosti pojedinih zakonskih odredbi. Pozdravljajući najavu novog ministra, predsjednica SUH-a Jasna A. Petrović podsjetila je da sindikat cijelo vrijeme traži ukidanje tog doprinosa, a da Varga ni kao direktor HZZO-a nikada nije imao negativno stajalište o tom zahtjevu.