31. siječanj 2013.

Veće plaće u velikim hotelskim lancima?

Sindikat turizma i usluga Hrvatske (STUH) počeo je kolektivne pregovore u svim velikim hotelskim tvrtkama na području Istre očekujući da će ‘ispregovarati‘ veće plaće za zaposlene s obzirom na odlično poslovanje prošle godine u hotelskim kućama i vrlo uspješnu turističku sezonu, doznaje se iz STUH-a iz kojeg ističu i da bi pregovori trebali završiti do Uskrsa odnosno do početka predsezone.

Plaće bi zaposlenima u hotelskim tvrtkama po STUH-u trebale porasti barem u visini povećanja troškova života, odnosno u visini stope inflacije u 2012., smatrajući da tako ne bi došlo do dodatnog pada životnog standarda radnika.

U Istri se pregovara u svim hotelskim tvrtkama, osim u Arenaturistu i Istraturistu, u kojima je povećanje plaće već išlo za 3, odnosno za 2 posto, dodaju iz STUH-a.

Pritom su se u Istraturistu obje pregovaračke strane obvezale da će u slučaju izmijenjenih okolnosti tijekom 2013. (promjena poreznih propisa, rezultata poslovanja ili sličnog) u lipnju ove godine ponovo pregovarati o mogućnostima povećanja plaća i drugih materijalnih prava.

Osim U Istri, sindikalne podružnice s hotelskim kućama na sličan način pregovaraju i u Dalmaciji, te u Primorsko-goranskoj županiji, gdje se pregovori također nastoje privesti kraju do početka predsezone.

Na upit o prosječnim plaćama u ugostiteljstvu i turizmu Hrvatske, te je li one i dalje zaostaju za oko 16 do 17 posto za republičkim prosjekom kao zadnjih nekoliko godina, iz STUH-a odgovaraju da za 2012. još nemaju službene podatke o tome, ali misle da će se pokazati da su te plaće i dalje u sličnom zaostatku.

Najniže plaće u djelatnosti turizma i ugostiteljstva su pritom bile i ostale u Slavoniji, dok su najviše u Istri i Dubrovniku.