Hrvatska
StoryEditor

Veći poticaji, manji parafiskalni nameti i sigurnost poslovanja recept su za poduzetnike

23. Prosinac 2013.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras poručio je iz Vukovara kako će u iduće dvije godine Vlada i njegovo ministarstvo učiniti sve kako bi omogućilo što bolje poslovanje poduzetnika i obrtnika.

"Veći poticaji, manji parafiskalni nameti i sigurnost poslovanja, to je recept za jednostavnije i efikasnije poslovanje poduzetnika i obrtnika u iduće dvije godine", poručio je Maras i dodao kako će poduzetnicima od 2014. do 2020. na raspolaganju biti milijarda eura iz fondova Europske unije.

Prijedlog ministra financija Slavka Linića o oprostu nenaplativih dugova građana ocijenio je dobrom namjerom, ističući da je, ako već ne možeš naplatiti tražbine, mnogo bolje ljude rasteretiti dugova, što, kako je ustvrdio, bivše vlade nisu radile.

"Bivše vlade niti su omogućavale otvaranje novih radnih mjesta, niti su bile efikasne u naplati poreza", istaknuo je, ocjenjujući da bi bilo dobro kada bi se svemu pridružile i banke jer i one moraju pronaći svoj interes.

Na pitanje novinara je li ove godine bilo više slučajeva zatvaranja obrta nego prošle, Maras je odgovorio kako je broj obrta koji su zatvoreni ove godine veći nego 2012., ali, dodao je, kad se zbroje novootvoreni obrti i jednostavna trgovačka poduzeća, rezultati su pozitivni.

Po njegovim riječima, ove je godine u Hrvatskoj otvoreno više od 8000 jednostavnih obrta, a nakon donošenja novog Zakona o obrtu, iduće godine bi ih trebalo biti još više.

Maras je u Vukovaru s gradonačelnikom Željkom Sabom obišao gradilište Poslovno-inovacijskoga centra BIC-a koji se gradi u gospodarskoj zoni, a u čiju su gradnju Ministarstvo poduzetništva i obrta i Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara dosad uložili oko 15 milijuna kuna. Radovi bi, kako je najavljeno, trebali završiti u iduće dvije godine, a u BIC-u bi se trebalo otvoriti oko 1000 radnih mjesta.

01. svibanj 2024 23:23