Hrvatska
StoryEditor

Većina blokiranih građana nema ni prihode ni zaštićeni račun, a Vlada okreće glavu

22. Srpanj 2014.
Piše:
liderhrt

Udruga "Blokirani" izvjestila je danas da po zadnjim podacima 318 tisuća građana ima blokirane račune, što je nešto više od jučer objavljenih podataka Fine, a dug im je narastao na 28 milijardi kuna. No ističu kako Vlada i političari od ovog problema okreću glavu.

- Kada se nositeljima računa pribroje njihove obitelji dolazi se do milijun građana koji trpe sustavno mučenje i izgladnjivanje, jer većina nema nikakve prihode i zaštićeni račun, a Vlada i političari na sve okreću glavu - ustvrdila je na konferenciji za novinare predsjednica Udruge Miriam Kervatin.

Oduzimanje svih sredstava za život dostojan čovjeka, držanje u blokadi dužoj od par godina, lihvarenje i kamatarenje nije demokracija, protustavno je i Hrvatska nije zemlja sigurna za život, poručuju iz Udruge.

- Kada je takvoj torturi izložena četvrtina stanovnika ona nikako ne može biti zemlja sigurna za život i tražit ćemo da se Hrvatskoj ukine status sigurne zemlje - najavila je Kervatin.

Iz Udruge su naglasili da nezakonito i lihvarsko ponašanje omogućava Ovršni zakon po kojem se u prijedlog za ovrhu dug i kamata pretvaraju u osnovni dug, na koji se, ako se ne plati, ili dijelom plaća opet obračunavaju kamate.

"Blokirani" Ovršni zakon smatrju protuustavnim i od Ustavnog suda čekaju odgovor o njegovoj ustavnosti.

Od ukupno 318.599 građana u blokadi, njih 300 tisuća je duže od tri godine, a među blokiranima je i 10 tisuća umrlih. Blokirano je, kažu, više od 60 tisuća tvrtki, malih poduzetnika i poljoprivrednika.

20. travanj 2024 11:37