Hrvatska
StoryEditor

Većina ispitanika vjeruje da put do posla ide preko kvalitetnog životopisa

28. Siječanj 2015.
Piše:
lider.media

Životopis, molba i preporuka dokumenti su na koje se najviše oslanjamo u potrazi za poslom. I dok jedni najviše pažnje pridaju dotjerivanju životopisa, drugi smatraju da poslodavca najlakše mogu ‘osvojiti‘ pomoću molbe. Portal MojPosao istražio je u anketi provedenoj na više od 600 ispitanika na koji se dokument posloprimci najviše oslanjaju u potrazi za poslom.

Najviše ispitanika, njih 59%, prilikom potrage za poslom najviše se oslanja na svoj životopis, jer smatraju da ‘poslodavci najviše pažnje obraćaju na kvalifikacije‘ i da se jedino iz životopisa ‘sve vidi‘.

„U životopisu su navedena sva radna iskustva i stručna usavršavanja“ zaključuje jedan od ispitanika, dok drugi dodaje da uz dobar životopis ‘računa i s otvorenom molbom‘.

Na preporuku se, prilikom potrage za poslom, oslanja 25% ispitanika. Ipak, treba napomenuti da ispitanici još uvijek poistovjećuju preporuku i ‘posao preko veze‘, a neki od njih smatraju da se do posla najlakše dolazi ‘usmenom preporukom‘.

„Još uvijek su u našoj državi važne preporuke i poznanstva. Potrebno je biti u pravom trenutku na pravom mjestu“ kaže jedan ispitanik, a drugi dodaje: „Preporuka daje poslodavcima nadu da ćeš dati sve od sebe.“

Kada je u pitanju potraga za poslom, 14% ispitanika najviše se oslanja na otvorenu molbu.

„Molbom mogu najbolje pismeno prezentirati sebe, a uvijek mogu priložiti i sve ostale spomenute dokumente“, kaže jedan ispitanik.

Za 3% ispitanika najveći ‘oslonac‘ u potrazi za poslom predstavlja mapa radova, dok jedan od ispitanika smatra kako su u tom smislu važne i ‘nagrade koje djelatnik dobiva na radnom mjestu‘.

19. travanj 2024 15:03