Hrvatska
StoryEditor

Većina tvrtki i dalje želi zapošljavati informatičke stručnjake

09. Svibanj 2014.
Piše:
lider.media

Visoko učilište Algebra u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca, Udrugom nezavisnih izvoznika softvera – CISEx i Hrvatskom gospodarskom komorom i ove je godine provelo istraživanje o potrebama poslodavaca u ICT sektoru u Hrvatskoj.

Provedeno je među 450 poslodavaca u ICT sektoru u sklopu inicijative ‘eSkills for Jobs‘ Europske komisije. Cilj je istraživanja pružiti pregled sadašnjih i budućih prilika za zapošljavanje u ICT sektoru te dati usporedbu sa situacijom na tržištu rada i potrebama prijašnjih godina.

Hrvoje Balen iz Algebre predstavio je rezultate istraživanja provedenog u razdoblju od 12. travnja do 2. svibnja ove godine. Među tvrtkama koje su sudjelovale 41 posto zapošljava jednog do 10 zaposlenika, 38 posto 11 do 50 zaposlenika, a 21 posto tvrtki zapošljava više od 50 zaposlenika.

71 posto tvrki izjavilo je kako želi i dalje zapošljavati.

Prema podacima s portala MojPosao, ove je godine 50 posto više oglasa za posao u ICT sektoru nego prošle, a rezultati prvog kvartala 2014. su za 38 posto veći od rezultata prvog kvartala prošle godine.

Što se obrazovne strukture tiče, najtraženiji su oni s visokom stručnom spremom. Slijede prvostupnici, u velikom postotku poslodavcima stručna sprema uopće nije bitna ukoliko zaposlenik kvalitetno obavlja svoj posao.

Najtraženiji kadrovi 2014. godine bit će software developeri, a pad potražnje bilježi se u području sistemskog inženjeringa.

Negativan trend bilježi pripravništvo. Broj ICT tvrtki koje su voljne zapošljavati pripravnike pao je sa 85 posto u 2013. godini na 65 posto ove godine. Taj bi se problem mogao riješiti korištenjem sredstava Garancije za mlade namijenjenima poslodavcima, tvrdi Balen.

Istraživanje je bitno promotriti u kontekstu tri strateška dokumenta koja su nedavno donesena. Europska komisija upravo je dovršila analizu razvoja ICT tržišta rada, detektirala velike probleme u nedostatku kvalificirane radne snage i formirala ‘Veliku koaliciju za digitalna radna mjesta‘ kako bi u što kraćem vremenu adresirala problem nedostatka čak 900.000 ICT stručnjaka u sljedećih nekoliko godina.

Ministarstvo gospodarstva Republike Hrvatske dovršilo je izradu ‘Industrijske strategije 2014 -2020‘, u kojoj je ICT sektor prepoznat kao jedna od šest strateških grana. Tomislav Pokaz iz Ministarstva gospodarstva predstavio je te strategije te istaknuo da su problemi Hrvatske vezani uz ICT tržište neefikasni javni sektor, nerazumljivi propisi, korupcija te nedovoljno ulaganje u istraživanje i razvoj.

Objavljeno je i ‘Globalno izvješće o informacijskoj tehnologiji 2014‘ u kojoj je Hrvatska napravila značajan pomak na ljestvici konkurentnosti, o čemu je govorio Marko Lacković iz Nacionalnog vijeća za konkurentnost.

Na panel diskusiji koja je uslijedila, Pokaz je ustvrdio kako kako industrijska strategija koja svrstava ICT sektor u šest strateških industrija Republike Hrvatske planira do 2020. godine otvoriti još 5.000 novih ICT radnih mjesta, a sve je zaključio Adrian Ježina iz HUP-a.

-Ne sumnjam da će se dogoditi odljev mozgova u inozemstvo, ali za razliku od liječnika i drugih struka, programeri mogu raditi i iz Hrvatske i treba vidjeti kako im možemo stvoriti okvir u kojemu mogu uspješno ostati i uspješno razvijati karijeru – kazao je Ježina.

25. travanj 2024 13:58