Hrvatska
StoryEditor

Veledrogerije odbile isporučiti lijekove za Varaždinsku bolnicu

14. Kolovoz 2012.
Piše:
liderhrt

Varaždinska opća bolnica već se drugi put ove godine suočava s nestašicom lijekova. Četiri veledrogerije odbile su ih isporučivati zbog duga većeg od 100 milijuna kuna.

Usprkos tome većina pacijenata za sada nije osjetila nestašicu lijekova, no vrlo brzo i to bi se moglo promijeniti jer sve su zalihe potrošene. Dio onkoloških bolesnika već je morao nekoliko dana čekati terapiju.- Upozoravamo i ministarstvo i HZZO i veledrogerije da je ova situacija neodrživa i da ćemo mi, definitivno, ako se ovako nastavi, moći pružati isključivo hitnu zdravstvenu zaštitu i ništa više -apelira dr. Denis Grgurović, zamjenik ravnatelja OB Varaždin.

Tvrdi da je ovakvo stanje nastalo zbog načina financiranja bolnice. Varaždinska ima najmanji limit od svih bolnica 2. kategorije. Zbog golemog broja pacijenata koji joj gravitiraju u prošlih 10 godina obavljeno je pretraga i liječenja za 280 milijuna kuna više od limita. U bolnici se nadaju da ovakvo stanje neće dugo potrajati. Kažu i u Ministarstvu zdravlja i u HZZO-u obećali su pomoć, nadaju se da će do nje doći sljedećeg tjedna kad se ovlašteni u tim institucijama vrate s godišnjeg odmora.

Ministarstvo zdravlja u priopćenju napominje da od bolnice još nisu dobili obavijest o eventualnom prekidanju terapija za pacijente. Još su u travnju, ističu, podmirili 35 milijuna i 400 tisuća kuna duga varaždinske bolnice. Neprihvatljivo je i neodrživo da manji broj bolnica, poput varaždinske, i nakon nedavne financijske sanacije bez ikakvih posljedica gomila daljnja dugovanja, ističu. Resorni ministar Rajko Ostojić već je u više je navrata dao do znanja da država više ne namjerava pokrivati dugove općih bolnica bez mogućnosti upravljanja tim ustanovama. Novi plan upravljanja i sanacije očekuje se u jesen. Nestašice lijekova zadesila je prije nekoliko tjedana, u jeku turističke sezone, više bolnica na Jadranu.

26. travanj 2024 16:05