Hrvatska
StoryEditor

Vesna Pusić: Ekonomija se ne spašava smanjivanjem deficita

06. Studeni 2014.

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je u četvrtak da je ključni cilj visok gospodarski rast jer bi se time smanjio i proračunski deficit.

Upitana za komentar u vezi proračunskog deficita koji će vjerojatno biti veći nego što je s Europskom komisijom dogovoreno u Proceduri prekomjernog deficita, Vesna Pusić kazala je da se gospodarstvo ne spašava smanjenjem deficita.

"Ja nemam takvu ocjenu kao vi da ćemo prekršiti, ali mi moramo voditi svoju politiku i za nas je glavno koncentrirati se na rast. Ekonomija se ne spašava smanjivanjem deficita. Smanjivanje deficita je rezultat gospodarske politike, a ona se mora bazirati na gospodarskom rastu. To je naša glavna zadaća i ono na što se moramo koncentrirati. A sve ostalo je onda posljedica i proizlazi iz činjenice da se rast povećava", kazala je Pusić.

Europska komisija povećala je u utorak procjenu pada hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini s 0,6 na 0,7 posto, dok u idućoj očekuje skroman rast od 0,2 posto.

"Moramo se koncentrirati da dođemo na veću stopu rasta od toga. Gospodarski rast treba biti visok, to je ključni cilj. A deficit će se onda smanjiti činjenicom da je gospodarski rast porastao. Mi za to imamo apsolutno uvjete", kazala je Vesna Pusić.

Istaknula je da je samo posjeta Turkmenistanu, Kazahstanu i Azerbejđanu prošloga tjedna pokazala da postoji mogućnost narudžbi za pet novih brodova, mogućnost za tvrtke koje rade željezničke vagone i lokomotive, mogućnost za tvrtke koje se bave informacijskom tehnologijom, mogućnost za niskogradnju i visokogradnju.

"Zaista imamo mogućnosti, ali trebamo te firme pratiti i koncentrirati se na taj dio. Ovo jaukanje mislim da nam neće puno pomoći", zaključila je Pusić.

Mrak Taritaš: potrošnja i izborna godina nemaju veze

Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš kazala je na upit novinara hoće li u izbornoj godini biti povećana državna potrošnja kako svaki resor treba napraviti svoj racionalni proračun.

"Nemaju veze potrošnja i izborna godina, nego je stvar u tome da svaki resor treba napraviti svoj racionalni proračun, što ćemo i učiniti. Mi smo i svaki rebalans napravili kako treba, i nema razloga da to ne činimo i sa proračunom", kazala je Mrak Taritaš.

25. travanj 2024 18:56