Hrvatska
StoryEditor

VIDEO: Krila Oluje ispratila nad Zadrom DC-3 Breitling

13. Ožujak 2017.

Akrobatska grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Krila Oluje ispratila je u nedjelju ujutro na nebu iznad Zadarskoga kanala zrakoplov Douglas DC-3 Breitling, koji je iz Zagreba, na putu oko svijeta, nastavio let prema Ateni.

Bio je užitak biti dio formacije s legendarnim avionom DC 3 i dati jedan mali obol u njegovu nastojanju da ostvari put oko svijeta, rekao je vođa akrobatske grupe Krila Oluje pukovnik Damir Barišić.

- Bilo je predivno, pokušavali smo održavati brzinu na njegovoj, što je za nas zahtjevno s obzirom na to da je zrakoplovu DC 3 maksimalna brzina 130 čvorova, a mi inače letimo na brzinama od 250 čvorova. Ovo je više sličilo na našu brzinu slijetanja nego inače naših manevara, ali vrijeme je stvarno bilo izvanredno i kolega koji je pilotirao Francisco Agullo u DC 3 izveo je to na izuzetno dobar način, tako da je nama prije svega bio užitak biti u formaciji s njim, kazao je Barišić.

Jedinstveni let

Na upit novinara čija je bila ideja da se Krila Oluje uključe u ovaj projekt, pukovnik Barišić je rekako kako nisu u startu bili upoznati s konceptom turneje. Poziv je došao preko našeg prijatelja, svjetski poznatog fotografa Katsuhika Tokunage, koji nam je još u siječnju javio da će zrakoplov proći preko Hrvatske, rekao je.

- Pitao je možemo li sudjelovati u tom projektu po uzoru na sve druge grupe i zrakoplove koji će ga pratiti na putu oko svijeta. Prihvatili smo sa zadovoljstvom prijedlog, Ministarstvo obrane je dalo suglasnost i pružilo podršku tom jedinstvenom letu, izjavio je Barišić, a natporučnik Darko Belančić je dodao kako je sudjelovanje u takvom projektu bio izazov.

Let Breitlinga DC 3 i Krila Oluje iznad Zadarskog kanala i otoka Ugljana na visini od 900 metara trajao je 10-ak minuta. Formacija je napravila dva preleta, potom se Breitlinga DC 3 odvojio, a Krila Oluje napravila su još dva leta za pozdrav Zadru.

DC 3 Breitling od 1940. bio je u vlasništvu American Airlinesa pod nazivom Flagship Cleveland. Tijekom Drugog svjetskog rata iznajmljen je američkoj vojsci, nakon toga ga je 1949. kupio Trans Teksas, a 1968. Texas Int‘l. Zrakoplov je letio na komercijalnim letovima sve do 1987., a u potpunosti je obnovljen 1995.

U studenome 2008. godine kupili su ga Francisco Agullo i grupa. Od svibnja 2009. zrakoplov djeluje u Super Constellation Flyers Association i certificiran je u Švicarskoj za prijevoz putnika te je u potpunosti opremljen za instrumentalno letenje.

https://www.youtube.com/watch?v=jbDyJAN9Hlc

24. travanj 2024 10:07