Hrvatska
StoryEditor

Vidošević: Hrvatska mora početi razmišljati o uvozu radne snage

13. Rujan 2013.
Piše:
lider.media

U Hrvatskoj gospodarskoj komori održan je okrugli stol s temom radno zakondavstvo i gospodarstvo koji je za cilj imao razmotriti utjecaj izmjena zakona na gospodarski rast i zapošljavanje.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić predstavio je reformu mirovinskog sustava, te je najavio promjene u Zakonu o radu. Što se tiče mirovinskog sustava i najave da će se u mirovinu ići sa 67 godina, po riječima ministra to se teško može dogoditi prije 2030. godine jer do tada je na snazi prijelazni sustav za izjednačavanje muškaraca i žena.

- Ono što je bitno istaknuti da po novom s 41 godinom staža se može ići u punu mirovinu, a ne kao do sada plaćati penale. Jer ti su ljudi dali dosta sustavu i nema ih smisla kažnjavati. Također, ako firma otiđe u stečaj i dvije godine ne možete naći posao, onda će također radnici koji ispunjavaju uvjete moći u prijevremenu mirovinu bez kazni – rekao je Mrsić.

Najavio je i da će nakon što se BDP neko vrijeme bude nalazio u uzlaznoj putanji doći do promjene doprinosa za drugi stup. No ministar je rekao kako to neće ići iz neto plaće radnika, već će se morati sjesti s poslodavcima i vidjeti kako to napraviti.

Dotaknuo se ministar ponovo i povlaštenih mirovina koje će, kaže, morati mijenjati.

- Ukinuli smo saborske i dužnosničke mirovine, a naš je prijedlog da se kretanje povlaštenih mirovina uskladi s rastom proračuna. Radničke mirovine nećemo dirati – dodao je.

Predsjednik HGK-a Nadan Vidošević istaknuo je da je problem Hrvatske više od 30 posto nezaposlenih i umirovljenika, te sustav to teško može izdržati.

- Moramo razmisliti o imigracijskoj politici jer ćemo zbog natalitetne politike i upisnih kvota na fakultete morati uvesti radnu snagu. Hrvatskoj treba dva milijuna radnih mjesta, a teško ćemo sa vlastitim kadrom to moći napraviti – istaknuo je.

Sindikalisti se slažu s promjenama u mirovinskom sustavu, ali ih smetaju najavljene promjene u zakonu o radu. Kažu, te promjene će unazaditi sustav.

- Od strane poslodavaca dolaze samo incijative o promjeni zakona, a ne o tome kako otvoriti nova radna mjesta. Smatramo da će ovo unazaditi radnu atmosferu i ove promjene nisu dobre. Što se tiče miroivnske reforme podržavamo je, ali o produženju roka za odlazak u mirovinu teško je sada govoriti jer to je daleka budućnost – rekao je Damir Jakuš.

Fotogaleriju sa okruglog stola HGH možete pogledati OVDJE

19. travanj 2024 19:47