Hrvatska
StoryEditor

Vidošević: Investitori ne žele poslovati u uvjetima nestabilnosti

27. Rujan 2013.

Transparentnost rada zakonodavnih institucija kroz javni dijalog jedan je od ključnih uvjeta razvoja suvremenog društva, posebice za stvaranje stabilne poslovne klime pogodne za ulaganja, istaknuto je na danas održanom skupu "Partnerstvo zakonodavne i poslovne zajednice u donošenju zakona - iskustva SAD".

Američki veleposlanik u Hrvatskoj Kenneth Merten ističe da je transparentno donošenje propisa ključno za dobru poslovnu klimu, jer svaki investitor uzima u obzir stopu povrata i rizike, pa promjena pravila igre bez konzultacija s poslovnom zajednicom može znatno ugroziti investiranje.

Potencijalnim ulagačima treba slati pozitivne signale i pomno odrediti kakve će pojedine mjere imati učinke, rekao je Merten.

Napominje i kako je Ministarstvo financija najavilo značajne promjene propisa, primjerice izmjena zakona o igrama na sreću. Najave značajnih promjena propisa brinu ulagače, konkretno i dvije američke kompanije koje su u Hrvatskoj uložile kapital u kladionice, a Merten upozorava kako bi takve odluke mogle imati učinak i na ostale ulagače.

Investitori ne žele poslovati u uvjetima nestabilnosti koje stvaraju česte promjene zakonodavnog okvira, a koje su česte za društva u razvoju, kazao je predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadan Vidošević koji je u tom kontekstu upozorio i na česte promjene hrvatskog Ustava.

Poštivanje zakona je civilizacijska stečevina koja nam nedostaje, jer je u Hrvatskoj čest slučaj da se kad se neki zakon ne poštuje donose novi, rekao je Vidošević.

Transparentnost ima ključnu ulogu, naglasio je viši savjetnik pri Uredu za zaknodavstvo američkog Ministarstva trgovine Mark Tallarico pojasnivši postupak donošenja zakona u američkom Kongresu. Postoji rok od 60 dana za javnu raspravu, a u pojedinim slučajevima može biti i do 180 dana u kojima građani mogu iznijeti primjedbe i opaske na zakonski prijedlog. Konačna verzija prijedloga mora uzeti u obzir zaprimljene komentare i uključiti ih, odnosno mora biti obrazloženo zašto nisu prihvaćeni. Na taj se način javnosti omogućuje sudjelovanje u oblikovanju zakona. Svi zakonodavni akti mogu se osporavati na sudu i podnositelji mogu pokušati dokazati da će im nanijeti štetu budu li provedeni, pojasnio je Tallarico.

Kongres izrađuje nacrt zakona, a javnost kroz javnu raspravu može steći uvid što se i kako radi, a lobisti pokšavaju utjecati na kongresnike da se založe za pojedina rješenja, rekao je.

Jasna Borić iz HGK kaže kako je intenzivno usklađivanje hrvatskog s EU zakonodavstvom u posljednjih nekoliko godina i to po hitnom postupku onemogućilo da se utječe na pronalaženje kvalitetnijih rješenja. To je obeshrabrilo poslovnu zajednicu da ih predlaže jer je prostor za to vrlo sužen, ističe Borić.

Po njenim riječima, trebalo bi napraviti generalno "čekiranje" rješenja u mnoštvu donesenih zakona i uskladiti ih s novim prilikama u poslovnom okruženju kroz "trajni hitrorez".

Skup je održan u HGK, a organizirali su ga Američka gospodarska komora u Hrvatskoj, HGK i Američko veleposlanstvo.

18. travanj 2024 20:49