Hrvatska
StoryEditor

Vidošević: Neće biti bolje ni iduće, ni 2014. godine

29. Studeni 2012.
Piše:
lider.media

-Ne treba očekivati da će sljedeće godine biti bolje, a ni 2014. Ispred nas je jako puno rada i odricanja-, rekao je predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadan Vidošević u četvrtak na 2. sjednici skupštine HGK

U Velikoj dvorani Komore okupili su se njeni članovi kako bi im bila predstavljen osvrt na aktualno stanje u gospodarstvu, ali i plan poslovanja HGK u sljedećoj godini. Što se tiče aktualnog stanja, u HGK kažu kako se Hrvatska nalazi u nezavidnoj situaciji iako su početkom godine bili optimistični. Krivca za loše ekonomsko stanje u zemlji Komora vidi u stanju gospodarstva članica Europske unije koji su naši glavni trgovinski partneri. 

Nadalje, procjene kretanja gospodarstva govore o daljnjem padu bruto društvenog proizvoda (BDP) u ovoj godini, ali slabu prognozu rasta za iduću, te se stoga malo jači oporavak može očekivati tek za dvije godine. Optimizam s početka godina temeljio se na lanjskom zaustavljanju pada BDP-a, ali to ipak nije utjecalo na snažnija pozitivna kretanja u ovoj godini. Prema procjenama HGK, u četiri godine krize BDP je niži više od 10 posto, a glavni ekonomski pokazatelji su prošli i gore. Tako je industrijska proizvodnja niža za 17 posto, promet robom za 20 posto, a prijevoz roba za trećinu, ili više od 30 posto. Glavni problem Komora vidi u nelikvidnosti koja trenutno iznosi više od 40 milijardi kuna. Problem u sljedećoj godini vide u javnom dugu koji trenutno iznosi 176,5 milijardi kuna ili 52 posto BDP-ali i u dugu opće države. Kada sljedećeg srpnja uđemo u EU, i izračun javnog duga bude uvećan, prema kriterijima Eurostata, za državna jamstva i dug HBOR-a on će iznositi više od 70 posto BDP-a. Što je deset posto više od Maastriških kriterija koji određuju da javni dug ne smije biti viši od 60 posto bruto domaćeg proizvoda. Spomenuli su u Komori i banke čija je kreditna aktivnost u ovoj godini snažno pala i to zato što se većina poduzeća razdužuje i ne uzima nove kredite. Također je spomenuto kako su banke u Hrvatskoj ove godine iznjele iz zemlje 12 milijardi kuna, od čega oko 4,5 milijarde drže na ‘štednj’ dok je ostatak vraćen kao dug bankama majkama. Što se pak tiče plana šposlovanja samog HGK u sljedećoj godini najavljen je veći katalog investicija, trenutni sadržava 120 raznih projekata vrijednih oko 5 milijardi eura, ali i pomoć domaćim tvrtkama na prilagodbu poslovanja u Uniji. Negativ utjecaj će imati u 2013. i činjenica da će patiti izvoz u zemljke članice CEFTA-e.

18. travanj 2024 23:37