13. studeni 2013.

Vidošević osumnjičen za organiziranje skupine koja je iz HGK izvukla 32 milijuna kuna

Istragu protiv Nadana Vidoševića koji je danas privremeno udaljen s čela Hrvatske gospodarske komore (HGK) preuzeo je Uskok u čijem bi sjedištu poslijepodne trebao biti ispitan zbog sumnje da je okupio skupinu koja je iz Komore izvukla više od 32 milijuna kuna, doznaje se iz izvora bliskih istrazi.

Zbog sumnje da je povezan s izvlačenjem novca iz institucije koju je vodio punih 18 godina Vidošević je uhićen u utorak, dan nakon što je svoj iskaz u tužiteljstvu dopunio Davor Komerički, uhićen u slučaju Remorker sredinom listopada. Neslužbeno se doznaje da je upravo njegov iskaz Vidoševića povezao sa slučajem Remorker u kojem je novac iz Komore izvlačen posredstvom tvrtki krunskog svjedoka Igora Premilovca.

Komerički je istražiteljima navodno kazao da je novac, izvučen preko Premilovčevih tvrtki, davao na ruke Vidoševiću i njegovoj suradnici Zdeni Peternel koju se na početku istrage teretilo da je kao predstojnica ureda predsjednika HGK i voditeljica koordinacije velikih projekata još sredinom 2005. osmislila način isplaćivanja novca preko fiktivnih ugovora.

Novac koji je Komora za neobavljene poslove plaćala fiktivnim tvrtkama Premilovac je dizao preko austrijskog računa svoje češke tvrtke Remorker i u gotovini vraćao u Hrvatsku, zadržavajući 10 posto provizije.

Iz tog je slučaja pokrenuta i istraga za izvlačenje novca iz Hrvatskih autocesta, također preko Premilovčevih tvrtki, a i tu je istragu od zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva preuzeo Uskok.

Osim Vidoševića jučer je uhićena i voditeljica Službe za financijsko-računovodstvene poslove HGK-a Josipa Mladinov.