Hrvatska
StoryEditor

Vijeće EU Hrvatskoj: ‘Reformirajte tržište rada i poboljšajte poslovnu klimu‘

28. Siječanj 2014.

Ministri financija Europske unije danas su i službeno potvrdili ulazak Hrvatske u Proceduru prekomjernog deficita koji je krajem prošle godine predložila Komisija, usvojivši pritom i Komisijine preporuke za njegovo smanjenje.

U obrazloženju odluke Vijeća stoji kako su se ministri financija Europske unije složili s ocjenom Komisije o postojanju previsokog proračunskog deficita i javnog duga u Hrvatskoj. Prvi je u prošloj godini znatno premašio ‘plafon‘ od tri posto i pokazuje trend daljnjeg rasta u sljedećih dvije godine (prema Komisiji do 2015. preskočit će šest posto), dok je javni dug krajem prošle godine procijenjen 59,7 posto, tik do propisanog maksimuma od 60 posto BDP-a. No, uz nepromijenjene uvjete, javni će dug rasti iznad referentne vrijednosti zbog čega je Vijeće utvrdilo kako i po tom kriteriju Hrvatska ne zadovoljava propisana pravila.

Slijedom toga, Vijeće je potvrdilo i preporuke Komisije prema kojima Hrvatska svoj proračunski deficit mora smanjiti na 4,6 posto ove godine, 3,5 posto sljedeće i konačno 2,7 posto u 2016., što se prevodi u smanjenje od 0,5 posto 2014., 0,9 posto sljedeće godine i 0,7 posto 2016. Hrvatskoj je stoga dan rok do 30. travnja da Komisiji i Vijeću dostavi detaljan plan za realizaciju navedenih ciljeva uz dodatnu preporuku da razmotri svoju rashodovnu stranu, poboljša poštivanje poreznih pravila i poveća efikasnost naplate poreza, kao i da ojača institucionalni okvir svojih javnih financija.

U širem smislu, Vijeće preporuča najmlađoj članici strukturne reforme s posebnim naglaskom na pretjeranu rigidnost tržišta rada, lošu poslovnu klimu i kvalitetu javne uprave. 

18. travanj 2024 13:52