31. srpanj 2013.

Vijeće za elektroničke medije: Nema nove nacionalne televizije

liderhrt
liderhrt

Vijeće za elektroničke medije produžilo je RTL Televiziji koncesiju na još 15 godina, no većinu glasova nije dobio niti jedan od ponuditelja za nacionalnu koncesiju za novi televizijski kanal, Nova TV, Antenna Televizija, Nezavisna televizija i Televizija Pet.

Vijeće smatra da niti jedan od ponuđena četiri programa, Nova Pro, Antenna, SuperTV i Kanal 5, ne bi značajnije obogatio medijsku ponudu u odnosu na sadržaje što se već emitiraju na postojećim nacionalnim televizijskim kanalima, pa kako nitko nije dobio većinu natječaj je poništen.

Vijeće je izrazilo uvjerenje da će na sljedećem natječaju ponuditelji voditi više računa o javnom interesu hrvatskih građana iz perspektive medijskog pluralizma.

RTL Hrvatska dobila je na 15 godina i koncesiju za specijalizirani kanal za djecu i mlade RTL Kockica, s obrazloženjem da na hrvatskom medijskom tržištu ne postoji TV kanal na kojemu bi djeca i mladi imali sadržaj isključivo namijenjen njima. Takvi televizijski kanali dostupni su isključivo putem naplatnih televizija, ali ne i u slobodnoj ponudi, pa Vijeće smatra kako će time biti proširena TV ponuda za djecu i mlade, osobito zato što će s nuditi i edukativni, a ne samo zabavni sadržaji, ističe se.

Varaždinska televizija je dobila koncesiju u regiji D3 na deset godina, a Radio Varaždin radijsku koncesiju na 11 godina.

Nova TV nije dobila koncesiju za kanal zabavnog programa niti u multipleksu D, namijenjenom za specijalizirane kanale.

RTL Hrvatska je nakon odluke Vijeća priopćila da će njihov novi kanal s emitiranjem krenuti do 1. studenog, a prikazivat će program za djecu, mlade i obitelji medju kojima će prednjačiti emisije obrazovnog i zabavnog karaktera, a prikazivat će se odabrani obiteljski filmovi i dokumentarne emisije.