Korona i biznis
18. ožujak 2015.

Vir planira 20 milijuna eura investicija uz izdašne poticaje

Otok Vir ove godine očekuje nastavak pozitivnih trendova, s barem 10 posto više noćenja u odnosu na lanjskih rekordnih otprilike 1,35 milijuna, a u idućih pet godina planira investicije od 20 milijuna eura u kapitalne turističke i druge projekte uz jedan od najizdašnijih programa općinskih potpora investitorima i privatnim iznajmljivačima.

"Imamo velike investicijske planove, od vodovoda i kanalizacije za cijeli otok, za što su radovi već u tijeku, preko kapitalnih objekata, hotela, marine i sportskog centra do uređenja plaža, šetnica i drugih sadržaja. Ključna stvar je i prostorno planiranje otoka i pet kilometara obalnog pojasa", kaže direktor destinacijske menadžment kompanije (DMC) Vir turizam Zdenko Mičić, naglašavajući da je veliki pokretač razvoja općina Vir, koja surađuje sa svim subjektima na planiranju i realizaciji.

"Za sve projekte imamo dosta zanimanja investitora i to nije upitno, pogotovo zbog poticaja koje im daje općina Vir, pri čemu ih se oslobađa mnogih troškova temeljem već donesenih odluka općinskog vijeća za velike investicije i za privatne iznajmljivače. Toga zasad osim kod nas nema nigdje u Hrvatskoj", kaže Mičić.

Investitore će općina tako pratiti s poticajima tijekom cijelog vremena amortizacije investicije (20 godina) oslobađanjem od lokalnih poreza i naknada, troškova građevinskih dozvola i priključaka na komunalnu infrastrukturu te subvencioniranjem kamata, dok privatnim iznajmljivačima daje jednokratne potpore do 75 tisuća kuna za podizanje standarda smještaja.

Cilj svih poticaja je da se na Viru u idućih pet godina izgradi 10 hotela i 10 mini-turističkih naselja kategorije četiri i pet zvjezdica, 10 kampova, tri nautičke luke i 100 bazena. "To je vrlo ambiciozan plan, ali s obzirom na veličinu otoka te njegovu poziciju i potencijal realno ostvarivo", izjavio je Mičić.

Prema planovima, a nakon prvog integralnog hotela, prvi hotel na Viru kategorije pet zvjezdica i sa 100 smještajnih jedinica u gradnju bi mogao najkasnije 2017., dok je do 2020. predviđena izgradnja i polivalentnog doma kulture s kongresnom dvoranom, tri nautička centra s ukupno 600 vezova, komunalnih oko tisuću vezova duž cijele virske obale te sportsko-rekreativnog centra sa stadionom. U turističkoj zoni Srpljica predviđena je gradnja velikog Aqua parka te camping resorta za tri tisuće gostiju.