Hrvatska
StoryEditor

Virovitici i okolnim općinama 120 milijuna kuna za bolju odvodnju i vodoopskrbu

13. Travanj 2015.
Piše:
lider.media

Pomoćniku ministra poljoprivrede Draženu Kurečiću i generalnom direktoru Hrvatskih voda Ivici Plišiću danas su predani aplikacijski paketi za 120 milijuna kuna vrijedan projekt poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture Virovitice i okolnih općina.

Cilj projekta je unaprijediti sustav odvodnje i vodoopskrbe na području grada Virovitice te u općinama Špišić Bukovica i Lukač. Aplikacijske pakete predao je direktor komunalnog poduzeća ‘Virkom‘ iz Virovitice Damir Marenić.

‘Projekt poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Virovitica‘ trebao bi započeti ove godine, a biti dovršen 2017. i ukupne je procijenjene vrijednosti 119.251.523 kuna (bez PDV-a ). U njegovom sufinanciranju Europska unija sudjeluje sa 71 posto sredstava.

Kurečić je kazao kako se ovakvi projekti ne bi mogli izvesti bez sredstava iz EU fondova, uzme li se u obzir da je ovaj projekt vrijedan kao dva proračuna grada Virovitice. Najavio je i da se do kraja godine očekuje još na desetke novih aplikacijskih projekata.

Plišić je istaknuo kako aktivnosti u sklopu projekta uključuju proširenje sustava na područje rubnih dijelova aglomeracije izgradnjom razdjelnog sustava odvodnje s novih gotovo 30 kilometara gravitacijskih i tlačnih cjevovoda te 10 crpnih stanica, izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda III. stupnja pročišćavanja, rekonstrukciju gravitacijskih cjevovoda mješovitog sustava odvodnje, izgradnju novih gravitacijskih kolektora, kišnog preljeva, retencijskog bazena i tri crpne stanice.

Gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin izrazio je zadovoljstvo jer se projektima poput ovog stvaraju preduvjeti za razvoj gospodarstva s čime se složio i direktor komunalnog poduzeća Virkom Damir Marenić. Kirin je rekao i kako je ovo najveća investicija u Virovitici što se tiče vodno-komunalnog sektora.

Uz buduće pročišćavanje otpadnih voda u skladu s hrvatskim i europskim propisima, ovaj će projekt u gradu Virovitici i okolnim općinama omogućiti proširenje jedinstvenog sustava odvodnje, smanjenje izravnog upuštanja neobrađenih otpadnih voda u površinske vode, kao i zaštitu prirodne raznolikosti i biološkog sustava na tom području, posebice nakon intenzivnih oborina, poručuju iz Hrvatskih voda.

19. travanj 2024 13:31