Hrvatska
StoryEditor

Više od 40 kompanija na otvaranju nadmetanja za ugljikovodike iz Jadrana

02. Travanj 2014.
Piše:
lider.media

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak otvorio je javno nadmetanje za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu. Sljedećih sedam mjeseci zainteresirani će moći predati ponude za 29 blokova u Jadranu.

Više od 40 kompanija došlo je pogledati prezentaciju uvjeta za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadanu, a među njima su najpoznatnije svjetske kompanije kao što su Lukoil, Edison, RWE, Exxon, Hunt Oil, GP Nippon, Total, Enel i mnogi drugi. Ministar Vrdoljak iznimno je zadovoljan odazivom komapnija i nada se da će se taj interes preslikati i na predaju ponuda.

- Zadovoljstvo je nam je što smo u godinu dana napravili ovako veliki posao na kojem nam čestitaju svi veliki igrači. Pokazalo smo da možemo biti brzi i efikasni, a sada je na kompanijama da predaju ponude. Za godinu dana potpisat ćemo prve ugovore, a kada sve krene Hrvatska će biti energetsko čvorište ovog dijela Europe – rekao je Vrdoljak.

Rok za predaju prijava je 3. studeni, a nakon mjesec dana će se znati tko je pobijedio. Nakon toga se u tri mjeseca moraju dogovoriti ugovori, te onda kreće pet godina istraživanja. Nakon pet godina kreće i eksploatacija od koje se očekuje mnogo. Među zaintersiranim je i INA koju je predstavljao predsjednik Uprave Zoltan Aldott.

- Mi smo zaintersirani za ovaj natječaj, ne znamo još za koliko blokova. To ćemo odlučiti i nakon što posjetimo Data room. Uvjeti natječaja su u rangu svjetski, a ova prezentacija i cijeli natječaj napravljen je na visokoj razini – rekao je Aldott.

Ovo je tek prvi korak i toga su svjesni i u Agenciji za ugljikovodike koja provodi ovaj natječaj.

- Naš Data room popunjen je do sredine šestog mjeseca i stvarno smo zadovoljni interesom koji se pokazuje. Natječaj je napravljen na svjetskoj razini, te smo surađivali s konzultantima kako bi bili što konkurentniji. Želja nam je da oni koji dobiju na natječaju da sami što više istraže da bi na kraju rezultati bili što bolji – rekla je Barbara Dorić, ravnateljica Agencije.Na natječaju će biti 29 blokova koji su veličinom između 1000 i 1600 kilometara kvadrata. Ponuđivači se mogu javiti za više blokova, a rok za predaju je 3. studeni do 14 sati.

24. travanj 2024 15:09