Hrvatska
StoryEditor

Visoka razina percepcije korupcije i dalje prisutna

14. Svibanj 2015.
Piše:
lider.media

Revizorsko-konzultantska tvrtka EY objavila je rezultate godišnjeg istraživanja o rasprostranjenosti korupcije, mita i prijevara u poslovnom svijetu. Istraživanje pod nazivom “Prijevare i korupcija – jednostavnija opcija za rast?“ provedeno je u ukupno 38 zemalja EMEIA regije (Europa, Bliski Istok, Indija i Afrika), među kojima se nalazi i Hrvatska.

Istraživanje je provedeno na ukupno 3.800 zaposlenika velikih tvrtki EMEIA regiji. Riječ je o istraživanju koje prikazuje percepciju i stavove ispitanika pojedinih zemalja o navedenim temama.

Nedostatak učinkovitog okvira poslovne usklađenosti

Istraživanje je istaknulo pitanje nedostatka osnovnih postavki za uspostavljanje učinkovitog okvira poslovne usklađenosti u tvrtkama. Prema rezultatima istraživanja, vidljivo je kako mnoge tvrtke još uvijek nemaju jasna pravila te politike za prevenciju aktivnosti vezanih uz korupciju i mito. 51% ispitanika iz Hrvatske navodi kako njihova tvrtka nema politike za prevenciju korupcije i mita te nema definiran etički kodeks, što je više u odnosu na prosjek svih ispitanika koji iznosi 43%. 41% ispitanika u Hrvatskoj navodi kako je viši menadžment snažno izrazio svoju predanost politikama za prevenciju koruptivnih praksi, što je manje od prosjeka ukupnih ispitanika koji iznosi 50%.

Na temelju istraživanja, 92% ispitanika iz Hrvatske je odgovorilo kako su korupcija i mito široko rasprostranjeni u poslovanju, što je znatno više u odnosu na prosjek svih ispitanika od 51% i prosjek ispitanika zemalja Istočne Europe od 63%. Hrvatsku slijede Kenija s 90%, Slovenija s 87% te Srbija gdje 84% ispitanika percipira korupciju i mito široko rasprostranjenima u poslovanju. Na samome dnu liste nalaze se skandinavske zemlje, Danska s 4% te Švedska i Finska s 10%, odnosno 11%.

Međutim, odgovori ispitanika iz Hrvatske vezani za percepciju korupcije u tvrtki za koju rade su bili znatno drugačiji nego za percepciju raširenosti korupcije i mita u poslovanju u Hrvatskoj. 29% ispitanika iz Hrvatske je navelo da je čulo za slučajeve prijevare ili podmićivanja u njihovoj tvrtci u zadnjih 12 mjeseci, dok je prosjek svih ispitanika iznosio 21%. Slovenija, Srbija i Češka se nalaze ispod prosjeka svih ispitanika sa 17%, odnosno 16%.

Negativna percepcija ispitanika o korupciji se očituje u puno manjoj mjeri također i kada se postavlja pitanje o tome koliko koruptivne radnje utječu na uspješno poslovanje tvrtki u kojima sami ispitanici posluju. Među hrvatskim ispitanicima je njih 19% navelo kako bi provođenje politika prevencije korupcije i mita negativno utjecalo na njihovu konkurentnost na tržištu što je unutar okvira prosjeka svih ispitanika te znatno niže od percepcije rasprostranjenosti mita i korupcije u poslovanju drugih tvrtki u Hrvatskoj.

Vidljiv pozitivan rast regulacije tržišta

Unatoč negativnoj percepciji o mitu i korupciji u svakodnevnom poslovanju, istraživanjem se pokazalo kako je u Hrvatskoj vidljiv značajan rast razine regulacije tržišta. Dok od ukupnog broja ispitanika njih 47% ističe navedeni rast, 60% hrvatskih ispitanika istaknulo je pozitivne pomake u regulaciji tržišta. 19% ispitanika istaknulo je kako su regulatorne aktivnosti pozitivno utjecale na etičke standarde unutar njihove tvrtke, što je nešto ispod 24% koliko je na ukupnoj razini ispitanika.

26. travanj 2024 16:05