Hrvatska
StoryEditor

Vjerujem da Karamarko nije napravio ništa protiv interesa RH. Formirat ću pregovarački tim za Inu

12. Svibanj 2016.
Piše:
Ato Markin

Uoči sjednice Vlade u četvrtak premijer Tihomir Orešković održao je konferenciju za novinare na kojoj se dotakao tema prodaje hrvatskih tvrtki, mogućeg sukoba interesa Tomislava Karamarka ali i arbitraže u slučaju INA - Mol

Premijer Tihomir Orešković odbacio je mogućnost prodaje svih tvrtki koje su spominjane posljednjih nekoliko dana. Poručio je kako je lista revidirana, dodavši da je prodaja nužna kako bi se smanjio javni dug, poboljšao kreditni rejting i dao jasan signal kreditorima. Potvrdio je kako će se prodati državne dionice u Končaru (25 posto) vrijedne oko 46 milijuna eura, u Sunačnom Hvaru gdje udio vrijedi oko 17 milijuna eura, Eutelsat Comunication vrijedne 30 milijuna eura te oko 30 posto udjela u Croatia osiguranju.

- S tim ćemo smanjiti dug za 200 milijuna eura. Meni je cilj pokrenuti proces, poslati jasan signal - MMF i drugi pitaju gdje su reforme, koji su indikatori?, rekao je predsjednik Vlade Tihomir Orešković.

Neizbježno pitanje je bilo oko Tomislava Karamarka i mogućeg sukoba interesa, odnosno afere "Konzultantica".

- O tome ne želim špekulirati. Čekamo odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.  Vjerujem da Karamarko nije napravio ništa protiv interesa RH. No, pričekajmo što će reći povjerenstvo, poručio je Orešković.

Tomislav Karamarko: Povlačim se iz procesa donošenja odluka o INI

Kad je riječ o Ini, premijer je poručio kako je ta tvrtka od strateškog interesa RH, te kako će osobno formirati pregovarački tim dodavši da je obavio razgovor s odvjetnicima. O detaljima nije govorio tek je poručio kako "nije pametno komunicirati javnosti što je naša strategija".

Na upit ima li Vlada, kojoj je premijer, stabilnu većinu u Hrvatskome saboru, s obzirom na izjave nekih političara koje govore o „preslagivanjima“ kao i na zahtjeve za smjenom prvog potpredsjednika Karamarka, Orešković je odgovorio da Vlada apsolutno funkcionira.

20. travanj 2024 15:01