Hrvatska
StoryEditor

‘Vlada bi trebala zatražiti privremenu suspenziju ugovora s MOL-om‘

20. Studeni 2012.
Piše:
lider.media

Nakon što je današnjom prvostupanjskom presudom bivši hrvatski premijer Ivo Sanader zbog primanje mita od MOL-a osuđen na 7,5 godina zatvora, aktualiziralo se pitanje prostora koji Vlada ima za raskid ugovora kojim su upravljačka prava nad Inom prepuštena MOL-u.

- Pošto je riječ o nepravomoćnoj presudi, Vlada ne može automatski raskinuti međudioničarski  ugovor s MOL-om, no ono što može je zatražiti od DORH-a privremenu suspenziju tog ugovora do pravomoćne presude - kaže direktor Oil&Gas Consultinga Jasminko Umičević.

- Teško da nam strateški partner može biti netko tko je dokazano podmićivao tadašnjeg premijera - kaže Umičević. Napominje kako je to je u svom obrazloženju presude danas istaknuo i sam sudac Turudić kad je kazao da se prethodni ugovor nije trebao ni mijenjati.

- Što se glavnog ugovora o plinskom biznisu tiče, on je praktički već suspendiran, napominje Umičević te dodaje kako je bitno da Vlada sada pokrene postupak za preispitivanje ugovora o prodaji 25 posto + 1 dionica Ine iz 2003. godine jer MOL nije ni izvršio sve na što se obvezao, uključujući modernizaciju riječke rafinerije koja je tek je u prvoj fazi, dok modernizacije u Sisku nije ni započeta. Uz to, praktički se prestalo ulagati u istraživačke radove što je za posljedicu imalo to da je Ina proteklih godina izgubila vrijedne koncesije - zaključio je Umičević.

Iz MOL-a su reagirali i na današnju presudu kazavši kako im nije dužnost komentirati današnju nepravomoćnu presudu zagrebačkog Županijskog suda.

- Kao najveći investitor u Hrvatskoj očito je da moramo poštovati tu presudu i sagledati ju kao odluku koju je donijelo nezavisno pravosudno tijelo Republike Hrvatske - kažu iz MOL-a, napominjući kako se ne smije zaboraviti da je ovo inicijalna, nepravomoćna presuda.

- U više navrata smo kategorički odbili optužbe protiv MOL-a i to ćemo nastaviti činiti. No smatramo da ovaj slučaj ima manje veze sa spomenutim kompanijama, a više s politikom u Hrvatskoj. Vjerujemo da se nitko ne može osuditi ako ne postoji ni motiv, ni zločin, niti dokaz. Naime, nije bio potreban poseban razlog zašto bi MOL kao najveći pojedinačni dioničar Ine preuzeo upravljanje kompanijom koju je trebalo spasiti od tehničkog bankrota - stoji u priopćenju 49 -postotnog vlasnika Ine.

Iz MOL-a pritom zaključuju kako njihove namjere vezane za Inu ostaju iste: ‘kao najveći strani investitor u Hrvatskoj želimo pridonijeti da Ina bude još uspješnija i profitabilnija.‘

24. travanj 2024 09:44