Hrvatska
StoryEditor

Vlada blokira ulazak ruskih naftnih kompanija u Inu?

02. Srpanj 2014.
Piše:
lider.media

Hrvatska Vlada svim će mogućim pravnim sredstvima onemogućiti ulazak ruskih naftnih kompanija u Inu i kupnju većinskog paketa dionica.

To je, kako piše Jutarnji list, poruka iz krugova bliskih Banskim dvorima tjedan dana prije dolaska predsjednika Uprave Gazproma Alekseja Millera na sastanak s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem i premijerom Zoranom Milanovićem.

Miller je u Zagreb trebao stići ovaj četvrtak, no dolazak je odgođen iz, kako kažu u Uredu predsjednika, tehničkih razloga. Ipak, delegacija Gazproma sljedećeg tjedna sigurno stiže na Pantovčak i u Banske dvore. Naime, uprava Gazproma zatražila je prijem kod premijera Milanovića, na što je odgovoreno pozitivno.

Jučer se, pak, u Zagrebu s ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom sastao američki zamjenik tajnika za energetsku politiku Amos Hochstein. Hochstein je poručio kako SAD vidi Hrvatsku kao energetskog lidera u regiji te naglasio da SAD pomaže Hrvatskoj u gradnji LNG terminala.

- Hrvatska više nije u ulozi da se brine hoće li imati energenata, već je njena uloga osigurati energente svojim sjevernim susjedima, Ukrajini, Mađarskoj, Slovačkoj, Sloveniji, i na toj strategiji radimo zajedno sa State Departmentom - izjavio je nakon sastanka ministar Vrdoljak.

On je otkrio da su s američkom delegacijom razmatrali poslovne modele za gradnju LNG terminala i razgovarali o procesu eksploatacije nafte i plina na moru i kopnu. Ove jasne poruke ukazuju kako je Hrvatska odabrala Sjedinjene Države kao partnera u razvoju svojih energetskih potencijala i jasno poručuje Rusiji i njenim kompanijama da za njih ovdje nema mjesta. No, premijer Milanović jučer je poručio kako neće dopustiti da se Hrvatska pretvori u geopolitički prostor nadmetanja između Rusa i Amerikanaca.

19. travanj 2024 21:46