Hrvatska
StoryEditor

Vlada će do četvrtka otkazati kolektivne ugovore za javne službe

17. Rujan 2012.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić najavio je danas u razgovoru sa čelnicima četiriju sindikata javnih službi koji su pristali na izmjene Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) za javne službe da će Vlada, zbog propasti procesa mirenja s druga četiri sindikata javnih službi, do četvrtka, 20. rujna, otkazati postojeći TKU i započeti pregovore o novom Ugovoru.

Sindikati zdravstva, liječnika, kulture i socijalne skrbi spremni su sudjelovati u pregovorima o novom TKU-u, u kojem će Vlada ponuditi isto što je i dosad nudila javnim službama - smanjenje materijalnih prava u zamjenu za očuvanje plaća. Očekuju da Vlada neće kažnjavati njihove članove smanjenjem plaća zato što su sindikati osnovnih i srednjih škola, visokog obrazovanja i znanosti, te medicinskih sestara odbili Vladinu ponudu inzistirajući da im se sva ukinuta materijalna prava isplate retroaktivno.

Nećemo dozvoliti da se našim članovima koeficijenti za plaće smanjuju za 10 posto, istaknula je predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Spomenka Avberšek. Poštujemo demokratsko pravo svakog sindikata da odbije Vladin prijedlog ali ne mogu zbog toga stradati sindikati koji su prihvatili ponudu jer su znali da se u sadašnjoj situaciji moraju nečega odreći, rekla je Avberšek nakon sastanka s Mrsićem.

Mrsić je najavio da će se istodobno s otkazom postojećeg TKU-a otvoriti pregovori o novom TKU-u, pa se Avberšek nada da će javne službe kroz neko vrijeme ipak ponovno imati TKU, makar i s privremeno manjim pravima.

Novi kolektivni pregovori vodit će se po novim pravilima i u njima će sudjelovati još neki sindikati, jer je u međuvremenu donesen Zakon o reprezentativnosti, a Avberšek smatra kako više svi pregovarači neće trebati potpisati TKU da bi on važio. Tko ne potpiše neće moći zadržati prava iz TKU-a, pojasnila je dodavši kako ne bi bilo pravedno da se sindikatima koji su pristali na izmjene TKU-a uzmu božićnice, a onima koji su to odbili ostavi to pravo.

Što se tiče sindikata koji ne prihvate novi TKU, a četiri sindikata udružena u Maticu hrvatskih sindikata najavila su da to neće učiniti, Avberšek misli da će im Vlada smanjiti plaće za 10 posto.

Ministar financija Slavko Linić rekao je još na početku pregovora da Vlada mora ostvariti uštede u proračunu pa se sindikati moraju nečega odreći. Ponudio je A varijantu - odricanje od dviju božićnica i jednog regresa, te smanjenje jubilarnih nagrada, dnevnica i naknada za prijevoz, ili B varijantu - rezanje koeficijenata za 10 posto, a na sindikatima je odluka što će prihvatiti.

Mi smo se odlučili za očuvanje plaća jer smanjenje plaća znači manje novaca u kontinuitetu svakog mjeseca, jer to ulazi u mirovinski sustav i jer smo dosad naučili da se plaće koje se smanjuju vrlo teško vraćaju natrag, kazala je Avberšek.

19. travanj 2024 09:41