Hrvatska
StoryEditor

Vlada će građanima ponuditi IPO HEP-a i Hrvatske lutrije?

29. Siječanj 2015.
Piše:
lider.media

Vlada bi prilično brzo građanima mogla ponuditi IPO Hrvatske elektroprivrede i Hrvatske lutrije, za koji očekuje velik interes. Ostvari li se ova najava dvije važne nacionalne kompanije ne bi se prepustile stranim vlasnicima, već bi se ta mogućnost dala hrvatskim građanima.

Navedeno je Jutarnjem listu najavio neimenovani ministar u Vladi premijera Zorana Milanovića. Privatizacija HEP-a zacrtana je u Planu upravljanja državnom imovinom u kojem se navodi da će se ove godine razmotriti inicijalna javna ponuda dionica HEP-a koje će se ponuditi građanima, braniteljima i mirovinskim fondovima.

Prema njegovim riječima, u optjecaju će biti 25 posto HEP-a i Hrvatske lutrije, za koje se očekuje veliki interes, a samim tim i promet. Vladine preliminarne analize pokazuju kako bi IPO HEP-a, koji je jedna od najvećih kompanija u Hrvatskoj, mogao vrijediti gotovo 20 milijardi kuna, dok se od Lutrije očekuje približno jedna milijarda. U srednjoročnoj perspektivi razmišlja se i o Hrvatskoj pošti, međutim za razliku od spomenute dvije, ova tvrtka još nije spremna za IPO.

08. svibanj 2024 23:43