Hrvatska
StoryEditor

Vlada će iduće godine državne obveznice ponuditi građanima

24. Listopad 2012.
Piše:
lider.media

Brodosplitu treba osigurati dodatnih 350 milijuna kuna. No, da se odmah razumijemo ugovor s Brodosplitom nema veze s rebalansom - rekao je ministar Slavko Linić odgovarajući na novinarska pitanja u sklopu Liderove konferencije Dan velikih planova.

Pojasnio je kako rebalans služi da se plate obveze, a ugovor se sklapa onda kada obje strane završe pregovore. Ugovor ne čeka rebalans - to je čista izmišljotina, oštar je bio Linić. Upozorio je da se od 2013. bitno mijenjaju trošarine jer postajemo dio EU tržišta. - Svaka trošarina kojom Hrvatska poskupljuje proizvod znači da gubimo PDV jer će se moći otići u drugi grad i proizvod kupiti jeftinije. Napomenuo je kako se mijenjaju trošarine na automobile i primjenjivat će se europske direktive koje više vode brigu o ekologije, a ne vrijednosti automobila.

- Želja nam je da imamo dovoljno vremena u 2013. da osim izdanja na svjetskim tržištima i zaduženja kod kuće krenemo sa obveznicima prema građanima i pokušamo utvrditi koja je to cijena koju ćemo platiti prema svjetskim i domaćim te da toliko ponudimo i građanima kao neku vrstu štednje - rekao je Linić.

Na pitanje jesu li investicije u ovoj godini podbacile Linić je rekao kako program Vlade i nije bio takav da nešto bitno očekuju u 2012. kroz povećanje privatnog kapitala. Osobno je Linić nezadovoljan Inom kojoj je većinski kapital u privatnim rukama, a koja je, kako je rekao ministar, mogla napraviti više - pogotovo kada su rafinerije u pitanju.Za 2013. Vlada je pripremila sve potrebne zakonske odredbe za rješavanje insolventnosti i nelikvidnosti te jačanje kapitala tvrtki kako bi mogle doći do novih kredita.- Od iduće godine osim javnih očekujemo i više od privatnih investicija - rekao je Linić.Na pitanje o njegovom odnosu s prvim potpredsjednikom Radimirom Čačićem, za koji se ponovno priča kako ‘ne štima‘, Linić je kratko odgovorio da s ministrom gospodarstva dobro surađuje.

25. travanj 2024 13:45