Hrvatska
StoryEditor

Vlada će osnovati Ured za velike porezne obveznike

13. Rujan 2012.
Piše:
lider.media

Preko 600 poreznih obveznika, koji su u 2011. ostvarili oko 400 milijarde kuna, a koji zapošljavaju jednu četvrtinu svih zaposlenika u Hrvatskoj, na ime poreza i doprinosa uplatili su 46 posto svih poreznih prinosa.

U ukupnom poreznom nadzoru lani je samo 5 posto velikih poreznih obveznika bilo obuhvaćeno vanjskim poreznim nadzorom. Vlada je, kako je izvijestio ministar financija Slavko Linić na današnjoj sjednici Vlade, odlučila po uzoru na europsku praksu, uspostaviti Ured za velike porezne obveznike. Uredi bi bili ustrojeni u svim županijskim središtima, a pratili bi „posebno riskantne porezne obveznike u Hrvatskoj“. Tko su oni točno odredio bi ministar financija u roku od 30 dana od stupanja na snagu izmjena zakona o Poreznoj upravi.

Do 17. listopada traje natječaj za odabir savjetnika za usluge monetizacije javnog duga vezanog za Hrvatske autoceste i Autocestu Rijeka-Zagreb. Njegov odabir trebao bi biti završen do ožujka 2013. godine, a naknada za savjetnika sastoji se od fiksnog i varijabilnog dijela – fiksni dio maksimalno iznositi 4 milijuna kuna, a cjelokupna naknada ne može iznositi više od 80 milijuna kuna.

Vlada je prethodno prihvatila izvještaj o izvršenju Državnog proračuna za prvih šest ovogodišnjih mjeseci. Planove o štednji probili su ministarstva obrazovanja, pravosuđa i obrane, a većina se držala Linićevog plana o štednji na plaćama, ukupno vrijednom 1,5 milijardi kuna. Vlada je, u prosjeku, na 43 posto kad su u pitanju troškovi plaća, na 47 posto kad su u pitanju ostali troškovi zaposlenih, no potrošili su već 63,21 posto predviđenih sredstava za ostale naknade zaposlenima, poput službenih dnevnica i putovanja. Ministar financija ponovio je kako je uštedu u ministarstvima koja zapošljavaju nekoliko stotina ljudi lakše provesti nego u onome koji isplaćuje plaće desecima tisuća ljudi. No, i jednima i drugima je poručeno kako neće biti prekoračenja. Deficit od 5,8 milijardi kuna u prvom polugodištu 2012. godine u okviru je planiranog deficita na godišnjoj razini. Premijer Zoran Milanović kazao je kako izvještaj o izvršenju državne kase pokazuje da Hrvatska postaje država u kojoj se poštuje fiskalna disciplina a što je „preduvjet i čvrst početak“ za sve ostale reforme.

Vlada je potvrdila svoju raniju najavu kako će biti ukinut Ovršni zakon. Podsjetimo, i premijer Milanović i ministar pravosuđa Orsat Miljenić tvrdili su kako bi se pored državnih tijela, naplatom potraživanja bavila i paradržava, što je neprihvatljivo. Javni ovršitelji ne dijele Vladino stajalište pa su pokrenuli sudski proces, no Vlada u prilog svoga stajališta iznosi brojke - izračuni u Fini pokazali da bi služba javnih ovršitelja povećala troškove i to za 161,4 milijuna kuna godišnje, pri čemu bi svaki od 63 javnih ovršitelja godišnje zaradio oko dva milijuna kuna. Premijer, međutim, ističe kako cijeli postupak će trebati uhodati jer „ako je netko mislio da je Biblija kompliciran tekst, neka u ruke uzme Ovršni zakon.“

Vlada je donijela odluku o razdvajanju HŽ-ove Vuče lakova d.o.o. na dvije tvrtke - HŽ Putnički prijevoz d.o.o. i HŽ Cargo d.o.o.

26. travanj 2024 21:07