Hrvatska
StoryEditor

Vlada dala zeleno svjetlo natječaju za istraživanje nafte i plina na Jadranu

27. Ožujak 2014.

Vlada je na današnjoj sjednici donijele tri odluke kojima omogućuje provedbu javnog nadmetanja za izdavanje dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu i njegovo raspisivanje 2. travnja.

Zamjenik ministra gospodarstva Alen Leverić podsjetio je da je na Jadranu određeno 29 istražnih polja za koje, po njegovim riječima, vlada velik interes.

Kaže da je soba s podacima (data room), u kojoj zainteresirani investitori mogu vidjeti seizmičke podatke za hrvatski dio Jadrana, zakupljena do kraja svibnja te da je do sada interes za podatke pokazalo 20 tvrtki.

U Vladinim odlukama propisuje se da će natječaj provesti i ponude ocijeniti Stručno povjerenstvo za provođenje javnog nadmetanja za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika.

Ponude se pak, prema današnjoj Vladinoj odluci, predaju prije isteka roka koji ne može biti kraći od šest mjeseci od objave javnog nadmetanja. Potom povjerenstvo ima najviše dva mjeseca da predloži Vladi izdavanje dozvola odabranim ponuditeljima.

Od ponuditelja će se tražiti određivanje valjanosti ponuda u roku od 180 dana (šest mjeseci) od isteka roka za predaju ponuda kao i prikladno jamstvo za ozbiljnost ponude u obliku bankarske garancije, u iznosu 500 tisuća eura.

Kvaliteta ponude bit će procjenjivana prema podacima ponuditelja o predloženom programu minimalnog ulaganja u seizmička istraživanja, broju predloženih rudarskih radova bušenja i istražnih bušotina te o drugim istraživanjima kao i naknadi za potpis ugovora.

Pri tome najveći postotak u ukupnoj ocjeni od 70 posto nosi dio ponude koji se odnosi na inicijalno istražno razdoblje od tri godine u kojem se pak najviše vrednuje broj bušotina. Podaci iz ponude za drugo inicijalno istražno razdoblje od dvije godine nose 20 postotni udio u procjeni ponude, gdje je opet najvažniji broj buštotina, dok naknada za potpis ugovora sudjeluje u procjeni s 10 posto.

18. travanj 2024 16:58