Hrvatska
StoryEditor

Vlada danas objavljuje mjere za smanjenje deficita

17. Travanj 2014.
Piše:
liderhrt

Na današnjoj sjednici Vlade očekuju se konačne mjere za smanjenje deficita za 1,3 milijardi kuna, odnosno za 2,3% koje traži Europska komisija.

O rezovima su se dogovarali glavni koalicijski partneri SDP i HNS. Vlada će za 20 lipa po litri povećati trošarine na naftne derivate, a povećat će i koncesijke naknade teleoperaterima. Na rashodovnoj strani uštedjet će se na subvencijama za poljoprivredu, te na smanjenju investicija, u prvom redu u cestogradnji, doznaje HRT.

No vjerojatno će rezova biti još jer je i sam premijer u ponedjeljak to potvrdio. U rezovima se jedino neće dirati mirovine i plaće.

Vlada je do sada, rebalansom proračuna, osigurala smanjenje deficita od 1,9% BDP-a. Preostalih 0,4 posto znači prilagodbu za oko 1,3 milijarde kuna, a ministar financija Slavko Linić najavio je proteklih dana da bi se oko 700 milijuna kuna osiguralo na prihodnoj strani, prije svega dizanjem trošarina na naftne derivate i naknada za mobilnu telefoniju, a oko 600 milijuna kuna na rashodnoj strani, ponajprije smanjenjem potpora te nekih investicija, naročito u cestogradnju.

Kod mobilne telefonije, pak, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić u utorak je najavio da će se ići na podizanje radiofrekvencijske naknade telekom operaterima.

Vezano uz smanjenja na rashodovnoj strani, pred ministrima će biti i odluka o mjerama privremene obustave izvršavanja ovogodišnjeg proračuna. Njome bi se, kako se neslužbeno doznaje u Vladi, privremeno obustavila isplata dijela potpora koje će biti smanjene kroz novi rebalans proračuna.

19. travanj 2024 02:27