Hrvatska
StoryEditor

Vlada demantira: Hrvatska lutrija ne ide u privatizaciju

10. Listopad 2013.
Piše:
lider.media

Netočno je da Vlada RH planira u roku dva mjeseca privatizirati 28 velikih tvrtki, odnosno Hrvatsku lutriju, Hrvatsku poštu, četiri pomorske luke, riječnu luku Vukovar, kao i ostala navedena društva i tvrtke, kazali su danas s Banskih dvora povodom jučer objavljenog članka u tjedniku Globus

Hrvatska lutrija je strateško trgovačko društvo za koje se ne predviđa privatizacija, osim ako se propiše zakonom, dok su Hrvatska pošta i Narodne novine definirane kao društva od razvojnog značenja, kažu iz Vlade.

Napominju kako u Strategiji upravljanja i raspolaganja imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske za razdoblje od 2013. do 2017.g. izglasanoj u Hrvatskom saboru 14. lipnja 2013. naznačene su smjernice u upravljanju trgovačkim društvima u vlasništvu Republike Hrvatske, a društva u kojima država ima udjele razvrstana su po prvi puta u određene kategorije, ali društvo svrstano u neku kategoriju ne znači nužno i da će biti privatizirano, a posebno ne u roku dva mjeseca kako navodi Globus. 

- Kao što je javnosti poznato u tijeku je privatizacija Hrvatske poštanske banke i Croatia osiguranja, te pred završetkom je i prodaja 75 posto udjela HŽ Carga. Planirana je još djelomična privatizacija Croatia airlinesa, te dokapitalizacija Petrokemije, a srednjoročno se razmišlja o dokapitalizaciji ACI-ja i Jadroplova. Kad govorimo o morskim, riječnim i zračnim lukama očekuje se raspisivanje natječaja za koncesionare koji bi gradili terminale (putničke, kontejnerske), a ne prodaja kako piše Globus. Primjerice, Luka Rijeka ide u natječaj za koncesioniranje gradnje kontejnerskog terminala Zagrebačke obale, kao što se na principu javno-privatnog partnerstva već upravlja Brajdicom. Precizno:- ZL Osijek – do kraja godine izrada marketinške studije, koja je temelj za raspis natječaja za koncesioniranje Zračne luke Osijek- ZL Rijeka –priprema se natječaj za koncesioniranje Zračne luke Rijeka- Luka Gaženica – raspis natječaja za putnički terminal (do kraja 6. mjeseca sljedeće godine)- Luka Dubrovnik – raspis natječaja za putnički terminal- Luka Rijeka – raspis natječaja za izgradnju terminala Zagrebačke obale u luci RijekaKada je riječ o trgovačkim društvima u kojima država ima manje od 25% udjela ili dionica (koja nemaju veće razvojno značenje) za njih je u Strategiji u roku od dvije godine predviđeno restrukturiranje, izlazak na burzu i prodaja, darovanje i/ili formiranje fonda rizičnog kapitala. Kod društva koja su u vlasništvu Republike Hrvatske više od 25%, a manje od 50%, predviđaju se isti ciljevi i postupak u razdoblju od tri godine kao i formiranje dioničkog fonda. - zaključuju iz Vlade.

25. travanj 2024 05:48