Hrvatska
StoryEditor

Vlada djelomično ukida oslobođenje plaćanja poreza na reinvestiranu dobit

24. Travanj 2014.
Piše:
liderhrt

Iako se najavljivalo da više neće biti novih poreza, Vlada od sljedeće godine uvodi porez na kamate na štednju.

Stoji to u dokumentu koji je danas usvojila i koji će poslati u Bruxelles. U njemu piše da će se od ovog poreza očekuju prihodi od 300 milijuna kuna. Vlada uvodi restrikcije prema kojima se djelomično ukida oslobođenje od plaćanja poreza na reinvestiranu dobit.

Oslobođenje od poreza više se neće priznati za obrtna sredstva, već samo za investicije. Posljedica ove odluke bit će 500 milijuna kuna više u državni proračun već sljedeće godine. Iz Vlade obećavaju da je ovo posljednja porezna izmjena koju planiraju do kraja mandata jer porez na nekretnine planiraju uvesti tek 2016. godine.

Također, iz Vlade obećavaju da neće više dizati trošarine na gorivo ili bilo koje druge energente i da je posljednje dizanje trošarina od 20 lipa po litri bilo zadnje u ovom mandatu.

Također, iz Vlade poručuju da će uvesti dodatne namete telekomima i da je o tome politička odluka već donesena, ali da se još traže precizni modeli kako to učiniti da ne bi ugrozili u potpunosti poslovanje telekoma, ali i hrvatsko gospodarstvo uopće.

02. svibanj 2024 10:33