Hrvatska
StoryEditor

Vlada donijela odluku za početak dokapitalizacije HPB-a

03. Lipanj 2015.

Vlada je danas donijela odluku o stvaranju prethodno potrebnih uvjeta kojima se osigurava postupak dokapitalizacije Hrvatske poštanske banke (HPB) u iznosu do 550 milijuna kuna.

Tom Vladinom odlukom Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) zadužen je osigurati novac za potrebe dokapitalizacije HPB-a u iznosu do 550 milijuna kuna. Ta bi se sredstva koristila za dokapitalizaciju HPB-a sukladno pravilima o državnim potporama po pravnoj stečevini EU.

Dokapitalizacija HPB-a u iznosu od 550 milijuna kuna potrebna je kako bi ta banka ispunila zahtjev regulatora za minimalnom stopom adekvatnosti kapitala koja je trenutno ispod regulatornog minimuma. Za taj kapitalni zahtjev, Hrvatska narodna banka (HNB) dala je rok do 30. lipnja.

Ministar financija Boris Lalovac naglasio je na sjednici Vlade da je HPB stabilan i profitabilan, bez ugroze poslovanja. Objasnio je da Vlada ne može izravno uplatiti 550 milijuna kuna, budući da se radi o državnoj potpori te je Europska komisija zatražila i sudjelovanje privatnih investitora u dokapitalizaciji, u manjem iznosu.

U tom smislu, objasnio je, današnja Vladina odluka prva je odluka koja će omogućiti pribavljanje sredstava sa strane države, ali i pronalaženje privatnih investitora.

25. travanj 2024 06:42