Hrvatska
StoryEditor

Vlada donijela plan za rezanje broja agencija

07. Svibanj 2015.

Vlada je danas donijela Akcijski plan za provedbu odluke o smanjenju broja agencija, zavoda, fondova i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima, kako bi se smanjili troškovi njihovog poslovanja te odluku o osnivanju povjerenstva za provedbu racionalizacije toga sustava, na čelu s ministrom uprave Arsenom Baukom.

Time Vlada provodi svoju odluku od prije dva tjedna, prema kojoj se radi ušteda broj agencija do kraja godine planira smanjiti s 57 na 48.

Prema Akcijskom planu, Državni zavod za zaštitu prirode spojio bi se s Agencijom za zaštitu okoliša, a Hrvatski zavod za norme i Hrvatska akreditacijska agencija s Državnim zavodom za mjeriteljstvo. Hrvatski mjeriteljski institut prelazi u Institut Ruđer Bošković, Agencija za strukovno obrazovanje integrira se s Agencijom za odgoj i obrazovanje, a Agencija za znanost i visoko obrazovanje u Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Također, Agencija za regionalni razvoj spaja se sa Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU, Agencija za vodne putove postaje dio Hrvatskih voda, a Hrvatska agencija za hranu spaja se s Hrvatskim veterinarskim institutom.

Tim bi se spajanjima, procjenjuje se, u 2016. godini troškovi poslovanja agencija smanjili ukupno za 24,35 milijuna kuna, pri čemu najviše, 10 milijuna kuna, pripajanjem Agencije za vodne putove Hrvatskim vodama.

Ministar uprave Arsen Bauk na sjednici Vlade rekao je da će se prilikom spajanja agencija voditi računa o tome da se ne ugrozi proces akreditacije za upravljanje fondovima EU-a. Napomenuo je i da je spajanje dio Nacionalnog programa reformi koji je Vlada poslala Europskoj komisiji.

Zbog spajanja agencija bit će potrebno izmijeniti 21 propis - 11 zakona i 10 uredbi, dodao je.

Uoči sjednice, ministar obrazovanja, znanosti i sporta Vedran Mornar komentirao je glasove protiv integracije Agencije za znanost i visoko obrazovanje u Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

"Odluka Vlade je da se u to ide. Te su dvije agencije relativno male, sa 48 odnosno 65 zaposlenika i njihove se djelatnosti donekle isprepliću", rekao je, uz ostalo Mornar. Dodao je da već sada Agencija za znanost i visoko obrazovanje radi na upisima na fakultete, upisima u srednju školu, a trebalo bi se uvesti i institucionalno vrednovanje osnovnih i srednjih škola.

"Naša vizija je jedna agencija za osiguravanje kvalitete u znanosti i obrazovanju", rekao je Mornar.

02. svibanj 2024 04:32