Hrvatska
StoryEditor

Vlada donijela teške odluke za olakšavanje stečaja u Kraljevici

29. Svibanj 2012.

Hrvatska je zadovoljna zaključcima Vijeća EU-a o izvješću o monitoringu prema kojima je na dobrom putu u pripremama za članstvo, izjavio je u utorak u Bruxellesu potpredsjednik hrvatske vlade Neven Mimica.

Mimica je u utorak sudjelovao na sastanku Vijeća za opće poslove, koje je, između ostaloga, razgovaralo i donijelo zaključke o izvješću o monitoringu, koje je Komisija objavila 24. travnja za tri najteža poglavlja europske pravne stečevine.- Ništa što je na Vijeću rečeno nije izvan granica očekivanoga. Prema tome, možemo biti zadovoljni, rekao je Mimica, koji kao promatrač ne može sudjelovati u dijelu sastanka kada se govori o Hrvatskoj. Dodao je da je, po njegovim informacijama, u raspravi sudjelovalo samo nekoliko zemalja, a da zaključci potvrđuju ono što je Komisija rekla u svom izvješću. Prema diplomatskim izvorima u raspravi su sudjelovali predstavnici Velike Britanije, Nizozemske, Švedske i Slovenije.

- Vijeće je temeljito proučilo izvješće o monitoringu i monitoring tablice i sa zadovoljstvom bilježi da su općenito pripreme Hrvatske za članstvo na dobrom putu i da je Hrvatska postigla znatan stupanj usklađenosti s europskom pravnom stečevinom. U tom smislu, Vijeće Hrvatsku poziva da preostalo vrijeme do članstva iskoristi za ubrzanje napora na nastavku reformi i na evidenciji rezultata koje je provela i postigla u pristupnim pregovorima, posebice u području pravosuđa, temeljnih prava, pravde, slobode i sigurnosti, tržišnog natjecanja kao i u drugim područjima europske pravne stečevine u kojima je Komisija utvrdila da su potrebni daljnji napori, kaže se zaključcima Vijeća za opće poslove, koje čine ministri vanjskih poslova ili ministri za europska pitanja zemalja članica. U zaključcima se pozdravljaju preporuke koje je Komisija u svom izvješću o monitoringu od 24. travnja uputila Hrvatskoj za navedena područja.

- Vijeće prima na znanje stanje procesa ratifikacije pristupnog ugovora i očekuje da će pozdraviti Hrvatsku kao punopravnu članicu 1. srpnja 2013. ako se dovrši postupak ratifikacije u zemljama članicama. U tom kontekstu, Vijeće poziva Komisiju da nastavi pratiti hrvatske pripreme za pristupanje i očekuje sveobuhvatno izvješće o monitoringu i dopunjene monitoring tablice koje će Komisija predstaviti ove jeseni, kaže se u dokumentu.Komisija je u tom izvješću imala četiri primjedbe vezano uz promjene zakona o sprečavanju sukoba interesa, odnosno imenovanja političara u nadzorne odbore državnih poduzeća, uz promjene zakona o policiji od kojih je Hrvatska u međuvremenu odustala, dodatni porez uveden mobilnim operaterima te odgodu primjene zakona o javnim ovršiteljima.

Na pitanje novinara u kojoj su fazi razgovori s potencijalnim investitorima za privatizaciju brodogradilišta "3. maj" i Brodotrogir, Mimica je rekao da je vlada donijela neke vrlo teške financijske odluke koje bi trebale olakšati postupak stečaja u brodogradilištu Kraljevica i potpisivanje privatizacijskog ugovora za Brodosplit, a da za "3. maj" i Brodotrogir postoji nekoliko potencijalnih investitora, koji bi se uskoro trebali izjasniti hoće li ulaziti u takav poslovni pothvat. Dodao je da su sada izgledi da oni uđu u taj posao veći od 50 posto. Odbio je reći tko su ti potencijalni investitori, "jer ne bi bilo u redu objavljivati imena bez njihove suglasnosti. Govoreći o promjenama zakona o policiji i zakona o sprečavanju sukoba interesa, koje je predložila hrvatska vlada, Mimica je rekao da do promjena zakona o policiji vjerojatno neće doći, a da se o zakonu o sprečavanju sukoba interesa još uvijek vode konzultacije s Europskom komisijom.

- Tu možda s europske strane ima više spremnosti da se do kraja raščisti sadržaj onoga što mislimo mijenjati u tom zakonu, rekao je Mimica. Vlada je predložila da se u tom zakonu promjene odredbe kako bi se u nadzorne odbore državnih poduzeća mogli imenovati političari.Mimica će se kasnije popodne sastati i s povjerenicom za unutarnju politiku Ceciliom Malmstroem, a tema je pitanje povezivanja hrvatskog teritorija koridorom kroz Neum.Mimica je izrazio uvjerenost da će Hrvatska dobiti suglasnost EK-a kako bi se kroz neumski koridor prolazilo bez kontrola i zaustavljanja. Neometani promet bez schengenskih kontrola na neumskom koridoru vrijedio bi samo za putnički promet, dok za teretni promet vrijede drukčija pravila.

Rekao je da status luke Ploče nije dio razgovora o schengenskom režimu. "Što se luke Ploče tiče, mi ćemo najprije s bosanskohercegovačkom stranom utvrditi načine korištenja ili boljeg korištenja te luke, a onda s europskom stranom dogovoriti u kojoj mjeri može biti slobodan ili olakšan promet određenih roba od bosanskohercegovačke granice do Ploča. Svjesni smo da sve robe neće moći prolaziti slobodno, pogotovo što se tiče živih životinja i proizvoda životinjskog podrijetla". Mimica je također rekao da u sadašnjim gospodarskim prilikama ne postoje izgledi za tzv. plan B, to jest za izgradnju Pelješkog mosta.

03. svibanj 2024 19:44