Hrvatska
StoryEditor

Vlada gubitašima uzima božićnice i regrese

03. Listopad 2012.
Piše:
lider.media

Zbog takve katastrofalne situacije u državnim tvrtkama i zbog činjenice da je gospodarstvo u teškoj krizi, Vlada ne odustaje od namjere da se režu prava radnika i da uprave u pregovorima sa sindikatima pokušaju dogovoriti izmjene kolektivnih ugovora, piše Jutarnji list.

Na zadnjoj sjednici Vlada je poništila zaključak o kolektivnom pregovaranju od 2. kolovoza jer su shvatili da se ne može jednako ponašati prema tvrtkama koje posluju dobro i prema onima koji su najveći gubitaši.Odlučili su da će onima koji posluju pozitivno povlastice biti smanjenje u manjoj mjeri, no gubitaši do daljnjeg neće dobivati božićnice, regrese, smanjit će im se naknade za prijevoz, dnevnice te otpremnine. Novi rezovi sigurno neće samo tako proći kod sindikata, pogotovo jer radnici nisu direktno krivi za loše stanje tvrtke. Jučerašnji sastanak Uprave HEP -a i sindikata nije dobro započeo i nije ništa dogovoreno zbog činjenice da se sindikati čak nisu mogli dogovoriti ni tko će ih predstavljati. Denis Geto, iz Strukovnog sindikata radnika HEP-a, kaže da ni u idućih mjesec i pol dana neće doći do pregovora jer se sindikati moraju dogovoriti oko toga tko će ih zastupati.- Postoje neki veći sindikati koji dogovaraju neke stvari s Upravom, ali mi ne želimo odstupiti od svojih stajališta i ne damo ni lipu stečenih prava. HEP nije u problemima, to što nije bilo kiše, nije razlog da se nama oduzimaju prava – rekao je Geto.HEP je u prvih šest mjeseci poslovala s gubitkom od 315,5 milijuna kuna, za razliku od prošle godine kada je u istom razdoblju imala dobit od 543,6 milijuna kuna.

Ekonomist Željko Lovrinčević upozorava da Vlada ne smije popustiti pritiscima.- Svi ti ugovori moraju se mijenjati! U javnim tvrtkama postoji višak preplaćenih radnika! Koliko će vlada imati potporu za svoje planove kod novih uprava, treba vidjeti. Jer uprave su u problemima, s jedne strane moraju investirati, a s druge čeka ih restrukturiranje. Ne može biti ili jedno ili drugo, već mora doći i do jednog i do drugog - upozorava Lovrinčević.

U Plinacrou se danas nastavljaju pregovori koje su započeli prije dva mjeseca. Tvrtki je dobit pala s 65,5 milijuna kuna na 28,7 milijuna kuna, a izdaci za plaće porasli su za gotovo 3 milijuna kuna. Uprava će slijediti, kako saznaje Jutarnji, naputke Vlade. U HŽ-u i Hrvatskim šumama također pregovaraju o smanjenju prava. HŽ je prvih šest mjeseci završio s gubitkom od 174 milijuna kuna, a istodobno su povećali rashode za zaposlene za 9,8 milijuna kuna. U Hrvatskim šumama, pak, drže se naputaka Vlade i čekaju pregovore sa sindikatima. - Predložili smo promjene i sada čekamo da se sindikati izjasne. Predložili smo da se neka prava zamrznu i da svi podnesemo teret krize – rekao je predsjednik Uprave, Ivan Pavelić.

05. svibanj 2024 08:33