Hrvatska
StoryEditor

Vlada i Orco postigli dogovor oko Sunčanog Hvara

19. Prosinac 2014.
Piše:
lider.media

Vlada Republike Hrvatske održala je danas telefonsku sjednicu na kojoj je donijela Odluku o prihvaćanju Izvješća o radu Pregovaračkog tima Vlade Republike Hrvatske s predstavnicima društva Orco Property Group, kao većinskog vlasnika društva Sunčani Hvar, te provedenim pregovorima i o odobrenju sklapanja Sporazuma u vezi s trgovačkim društvom Sunčani Hvar.

Vlada je ovlastila predstojnika Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom da u ime Republike Hrvatske potpiše navedeni sporazum te preporučila ravnatelju Centra za restrukturiranje i prodaju da isti sporazum supotpiše.

Vlada Republike Hrvatske današnjom je odlukom stvorila pretpostavke da se na sjednici nagodbenog vijeća koje će se održati 22. prosinca prihvati Plan i program financijskog restrukturiranja ovog društva od posebnog interesa koje se nalazi u postupku predstečajne nagodbe. Time bi se omogućio nastavak poslovanja društva, njegov razvoj i prostor za daljnja ulaganja u cjelokupnu destinaciju, priopćili su iz Vlade.

Odlukom se također otvara mogućnost prekidanja postupka međunarodne arbitraže čiji ishod, trajanje i troškove u ovom trenutku nije moguće procijeniti te se stvaraju uvjeti za konačnu privatizaciju društva.

Potpisan Memorandum

Orco Property Group danas je objavila kako su potpisali Memorandum o razumijevanju između Orco Property Group-a, Prime Tourist Resorts-a i Republike Hrvatske.

Memorandum o razumijevanju predstavlja sporazum kojim se osigurava financijska konsolidacija i očuvanje Sunčanog Hvara. Potpisnici su se složili o sljedećim stavkama:

 

  • Potpisnici će glasati za prihvaćanje novog plana financijskog restrukturiranja Sunčanog Hvara na ročištu za glasovanje o planu financijskog restrukturiranja 22. prosinca 2014. i na Glavnoj skupštini dioničara Sunčanog Hvara 14. siječnja 2015. godine te će se time restrukturiranje Sunčanog Hvara kroz predstečajnu nagodbu uspješno završiti
  • Orco Property Group i Republika Hrvatska sporazumno su dogovorili ukidanje arbitražnog procesa pred Međunarodnim trgovačkim sudom koji su vodili u vezi Sunčanog Hvara te definiranje naknade u svezi s time.

"Memorandumom o razumijevanju definirano je i ukidanje daljnjih upravljačkih aranžmana između društva Sunčani Hvar i Orco Property Group-a kao i namjera daljnjih razgovora o mogućoj kupnji dionica Sunčanog Hvara koje su trenutno u vlasništvu Republike Hrvatske. Memorandum o razumijevanju postavlja pravne okvire za oslobađanje Društva od tereta dugovanja te se omogućava pokretanje novog investicijskog ciklusa društva Sunčani Hvar, očuvanje radnih mjesta unutar kompanije, kao i daljnji razvoj Hvara kao turističke destinacije", zaključuju iz Orco Property Group-a.

 

19. travanj 2024 13:45