Hrvatska
StoryEditor

Vlada na sjednici, poljoprivrednici pred zgradom

06. Lipanj 2013.

Nezadovoljni seljaci, njih 300-ak, okupilo se jutros na Markovu trgu prosvjedujući uoči današnje sjednice Vlada zbog neisplate svih poticaja i drugih problema u sektoru, te traže da ih prime premijer, resorni i ministar financija kako bi s njima razgovarali o tim problemima.

Dragutin Dukić iz Koordinacije seljačkih udruga Slavonije i Baranje novinarima je pred Vladom kazao da su došli s namjerom da Vladi iskažu nezadovoljstvo zbog rezanja poticaja koje je zahvatilo selo.

Poljoprivrednici traže da im se do zakonskog roka, 30. lipnja, isplati još otprilike 36 posto potpora odnosno 700 milijuna kuna za prošlu godinu.

"Spremni smo odreći se 3 posto, ali nikako 37 ili 40 posto poticaja", kaže Dukić.

Dukić je naglasio i da žele vidjeti dobru volju Vlade da ih primi, kako bi joj ukazali na sve ono što već skoro 20 godina uništava hrvatsko selo.

"Seljaci nisu paraziti, nego oni koji proizvode i koji žele da hrvatski građani imaju jeftine proizvode, ali ne žele da njihova obiteljska gospodarstva propadnu", rekao je Dukić.

Resornom ministru Tihomiru Jakovini Dukić je poručio da nije istina da je Vlada isplatila više poticaja nego itko prije, jer poticaji hrvatskom seljaku nikad nisu bili manji i kasnije isplaćeni.

I predsjednik Odbora za Udruge Hrvatske poljoprivredne komore Stjepan Kunovec istaknuo je da je razlog prosvjeda nezadovoljstvo neisplatom poticaja. Dodao je i da je ta isplata netransparentna te da su neki sektori dobili puni iznos, a neki ne, pa žele saznati i koji je razlog tome.

25. travanj 2024 03:52