Hrvatska
StoryEditor

Vlada nije odustala od davanja autocesta u koncesiju

07. Siječanj 2014.
Piše:
lider.media

Nakon što se danas u medijima pojavila informacija da hrvatska Vlada umjesto koncesija autocesta priprema zamjenski model sekuritizacije, te nuđenje obveznica HAC-a svim zainteresiranim, oglasilo se i Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture.

Navode kako je sekuritizacija tek jedan od mogućih ekonomskih modela primjenjivog i u postupcima monetizacije autocesta, što je Savjetnicima za monetizaciju autocestovne infrastrukture HAC-a i ARZ-a i prema ugovoru bio posao, te kako tekst u Jutarnjem listu navodi na potpuno krive zaključke: da je Vlada odustala od postupaka koncesioniranja autocesta, da pokreće postupak nekog drugog modela, štoviše, da se građanima već nude obveznice HAC-a u vrijednosti 200 milijuna kuna.

U Ministarstvu navode kako ništa od toga nije točno.

- Još jednom podsjećamo, u tijeku je pregovarački postupak sa zainteresiranim ponuditeljima, koji su do 16. prosinca 2013., a temeljem objavljenog poziva za iskazivanje interesa, i iskazali interes za sudjelovanjem u postupku davanja koncesije za upravljanje i održavanje hrvatskih autocesta. Sve dok postupak o davanju koncesije za upravljanje i održavanje hrvatskih autocesta, ne bude okončan (bez obzira na ishod) - neće se, niti se istodobno pokreće neki drugi postupak, po nekom drugom modelu – navodi se u priopćenju.

Kao i u svakom poslu, tako i u postupcima koji prethode monetizaciji autocestovne infrastrukture, od samog početka radilo se na izradi nekoliko modela kako bi bili u mogućnosti ostvariti što bolje uvjete tijekom pregovora i kako bi bili spremni za alternativne scenarije.

- Model koncesije autocesta HAC-a i ARZU-a se prema provedenim istraživanjima i analizama, te zakonskim okvirima, pokazao kao onaj model kojim će u najvećoj mjeri biti moguće ostvariti ciljeve monetizacije. I dok se taj postupak ne dovede do završnice, postupci za neke druge modele, koji su razrađeni kao moguće opcije, neće biti pokretani – zaključuju u Ministarstvu.

23. travanj 2024 09:09