Hrvatska
StoryEditor

Vlada odustala od smanjenja poreza na bezalkoholna pića

05. Travanj 2013.

Proizvođači bezalkoholnih pića iznenađeni su izmjenom prijedloga zakona o posebnom porezu na kavu i bezalkoholna pića te apeliraju na Vladu da kroz izmjene prijedloga zakona u saborskoj proceduri ipak omogući smanjenje poreznog opterećenja na domaće proizvođače priopćili su danas iz Gospodarskog interesnog udruženja proizvođača pića Hrvatske(GIUPP).

Iz GIUPP-a ističu kako su domaći proizvođači bezalkoholnih pića iznenađeni neočekivanom promjenom stava Ministarstva financija koje je, kako navode, u posljednji trenutak, pred samu jučerašnju sjednicu Vlade, u prijedlogu zakona o posebnom porezu na kavu i bezalkoholna pića odustalo od smanjenja iznosa posebnog poreza na bezalkoholna pića sa 40 kuna na 30 kuna po hektolitru, a koje su kao svoj prijedlog predstavnici Ministarstva financija u ožujku predstavili predstavnicima industrije.

Hrvatska je jedina zemlja u regiji i jedna od rijetkih u EU u kojoj se i dalje plaća poseban porez na bezalkoholna pića, a taj porez u Hrvatskoj iznosi čak 60 lipa u maloprodajnoj cijeni 1,5 litre bezalkoholnog pića, navode iz GIUPP-a.

- Naše argumente koji govore u prilog nužnom smanjenju poreznog opterećenja kako bi se očuvala domaća proizvodnja nisu mogli zaobići u Ministarstvu financija prilikom sastavljanja teksta prijedloga zakona pa su u posljednjem prijedlogu zakona koji nam je predstavljen na radnoj skupini predložili smanjenje iznosa posebnog poreza sa 40 na 30 kuna po hektolitru bezalkoholnog pića - kaže direktorica GIUPP-a Jasna Čačić napominjući kako su proizvođači, uvažavajući gospodarski trenutak koji ograničava značajnija smanjenja poreznih prihoda, bili zadovoljni takvom odlukom Ministarstva. Čačić ističe kako ih je izmjena u posljednji čas bez objašnjenja iznenadila.

Iz GIUPP-a apeliraju na Vladu da kroz izmjene prijedloga zakona u saborskoj proceduri ipak omogući smanjenje poreznog opterećenja na domaće proizvođače i sačuva industriju bezalkoholnih pića

25. travanj 2024 18:24