Hrvatska
StoryEditor

Vlada osniva posebni sektor za borbu protiv utajivača poreza

28. Studeni 2014.
Piše:
lider.media

Od sljedeće godine utajama poreza bavit će se novo tijelo u okviru Ministarstva financija, koje se upravo ustrojava, a čiji bi potezi državnu blagajnu samo u sljedećoj godini, prema procjenama iz Vladinih krugova, mogli napuniti i s pola milijarde kuna.

U posljednjoj godini mandata Vlada tako kreće u oštar obračun s utajivačima poreza, piše Jutarnji list.

Uzor za osnivanje novog tijela za borbu s utajivačima poreza američki je Internal Revenue Service (IRS), čiji stručnjaci već obučavaju svoje hrvatske kolege. Američki porezni istražitelji, doduše, imaju znatno veće ovlasti od onih koje će imati hrvatski, pa tako, primjerice, mogu nositi i vatreno oružje te uhićivati osumnjičenike.

Svojevrsna hrvatska inačica IRS-a ipak stiže u malo “labavijem obliku”. Zvat će se Samostalni sektor za otkrivanje poreznih prijevara (SSOPP), a neće biti naoružani, niti će moći obavljati uhićenja. Kazneni progon i dalje će se biti rezerviran za postojeća tijela gonjenja - policiju, DORH i Uskok. No, SSOPP će s njima, kao i s Poreznom upravom i Carinom, tijesno surađivati i pružati im potrebne informacije, te osiguravati dokazne materijale.

Novi će sektor u početku zapošljavati 26 djelatnika, koji će biti raspoređeni u trima službama. Novog zapošljavanja neće biti, budući da će djelatnici u novi sektor do kraja godine biti prebačeni iz drugih službi, uglavnom iz Ministarstva financija.

24. travanj 2024 12:18