Hrvatska
StoryEditor

Vlada predlaže 50-postotno smanjenje doprinosa za HOK

07. Studeni 2013.

Vlada je s današnje sjednice u saborsku proceduru uputila prijedlog izmjena Zakona o obrtu kojim, po riječima ministra poduzetništva i obrta Gordana Marasa, obrtnicima želi smanjiti rizik poslovanja i rasteretiti ih neporeznih nameta, a Hrvatsku obrtničku komoru (HOK) usmjeriti ka tržištu.

Prema prijedlogu zakona, članarina u HOK-u smanjuje se za 50 posto, što je prema ocjeni ministra Marasa početak reforme komorskog sustava u Hrvatskoj.

Vlada predlaže smanjenje komorskog doprinosa na maksimalni iznos od 2 posto osnovnog odbitka iz dohotka, što je 44 kune mjesečno, To je, kaže Maras, korak do dobrovoljnog članstva u HOK-u.

Prema Vladinu prijedlogu, više neće biti moguće pokrenuti ovrhu za obveze nastale u obavljanju obrta na prostoru za stanovanje obrtnika i njegove obitelji kao i na objektu koji služi za obavljanje djelatnosti.

Obrtnicima se prema prijedlogu zakona otvara i mogućnost da za života prenesu obrt na nasljednike odnosno članove uže obitelji.

Novost koju predlaže Vlada je i ukidanje liste djelatnosti koje se mogu obavljati kao domaća radinost, što drugim riječima znači da će se do prihoda od najviše 10 bruto plaća u Hrvatskoj, što je trenutno 78.630 kuna, moći obavljati sve gospodarske djelatnosti kao domaća radinost, uz jednake uvjete kao i obrt.

Ministar Maras kaže da se to najviše odnosi na umirovljenike koji žele uz mirovinu popuniti kućni budžet dodatnom zaradom.

Prema Vladinu prijedlogu, članovi obitelji mogu pomagati obrtniku bez obzira na njegovu prisutnost, ako imaju zadovoljavajuću struku.

19. travanj 2024 06:13