Hrvatska
StoryEditor

Vlada preuzima 1,837 milijardi kuna duga brodogradilišta

05. Travanj 2012.
Piše:
lider.media

Kako uvesti reda u bespravnu gradnju – pokušat će se odgovoriti i četvrtim izmjenama Zakona o prostornom uređenju i gradnji, donesenog 2007. godine, odlučeno je na današnjoj sjednici Vlade.

Ovim izmjenama uvodi se mogućnost kreditne kupnje građevina, koje nemaju urednu uporabnu dozvolu, što je inače zaustavilo prodaju stanova u takvim objektima.Za oko pola godine, kako je višekratno u medijima najavio ministar graditeljstva, legaliziralo bi se i oko 35 tisuća objekata sagrađenih na 70 metara od mora.No, sve što je sagrađeno nakon 21. lipnja 2011. godine neće se moći ozakoniti, kazao je na sjednici Vlade ministar Ivan Vrdoljak. Dosad je, inače, legalizirano samo 250 objekata od otprilike njih 250 tisuća u cijeloj Hrvatskoj.Vlada je u nastavku sjednice preuzela preko 79,6 milijuna eura i 219 milijuna dolara državnih jamstava za kreditne obveze riječkog 3.maja, Brodosplita i Brodotrogira ili više od 1,8 milijardi kuna od sveukupno 14 milijardi kuna izdanih jamstava za brodogradnju.

Vlada će radi preuzimanja obveza triju brodogradilišta zaključiti ugovor o kreditu s bankom Credit Suisse International u Londonu pod povoljnijim uvjetima nego dosad, rekao je ministar financija Slavko Linić.Uvjeti su dvije godine počeka i četiri godine otplate, uz isključivanje jednokratne naknade od 1,7 posto i s kamatom koja je za jedan posto povoljnija nego ranije.Preuzimanje kreditnih obveza brodogradilišta, osiguranih državnim jamstvima, radi se u sklopu programa restrukturiranja hrvatske brodogradnje koji su prihvatili Europska komisija i hrvatska Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja.Na sjednici je također prihvaćen sporazum o financiranju programa IPA - komponenta Pomoć u tranziciji i jačanje institucija za 2011. godinu.Ukupna vrijednost programa iznosi 420 milijuna kuna, od čega je darovnica EU 256 milijuna kuna, a ostatak će sufinancirati Hrvatska, rekao je ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić.Vlada je odbila izvještaj o radu Upravnog vijeća Hine, nezadovoljna budući da Upravno vijeće nije provelo reorganizaciju i preustroj Hine, koje i dalje iskazuje gubitke.

19. travanj 2024 17:06