Hrvatska
StoryEditor

Vlada priprema novi koncept gospodarske diplomacije

12. Rujan 2013.
Piše:
liderhrt

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Joško Klisović predstavio je članovima Savjeta za gospodarstvo Predsjednika RH program gospodarske diplomacije, a predsjednik Ivo Josipović nakon sjednice je izjavio kako je riječ o vrijednom projektu i vidljivom napretku od kojega očekuje pozitivne rezultate.

Naglasio je kako je riječ o novom konceptu organizacije gospodarske diplomacije, koji bi trebao objediniti napore svih nadležnih institucija na promociji hrvatskog gospodarstva u inozemstvu te potaknuti investicije u Hrvatskoj. Uvjeren je da će program MVP-a osigurati sinergiju između ministarstava nadležnih za gospodarstvo i diplomatske mreže, a naglasio je i važnost sudjelovanja gospodarske i obrtničke komore u tom poslu.

Novinare su zanimali detalji programa predstavljenoga na zatvorenom sastanku, no zamjenik ministrice Klisović je kazao kako će cijeli program krajem mjeseca na konferenciji za novinare predstaviti sama ministrica Vesna Pusić. Naglasio je da je program osmišljen u suradnji s gospodarstvenicima, da je cilj cijelu diplomatsku mrežu prilagoditi gospodarskoj diplomaciji te da će, uz veleposlanike i počasne konzule te diplomatsko osoblje, u promociji hrvatskog gospodarstva u svijetu sudjelovati i članovi Vlade i sam Predsjednik Republike.

Član Savjeta Ivan Ergović kazao je kako mu se čini da je program MVP-a dobar i da nudi studiozan pristup gospodarskoj diplomaciji. Ocijenio je da bi predstavništva HGK u inozemstvu trebalo integrirati u veleposlanstva, što bi, uvjeren je, cijelu priču pojeftinilo i učinilo efikasnijom. Ergović je upozorio na probleme koje gospodarstvenici imaju s tromom administracijom, kao i na sve veće namete.

23. travanj 2024 08:51