09. lipanj 2016.

Vlada se ne može dogovoriti oko ničega osim oko rasprodaje imovine

lider.media
lider.media

Dok Hrvatsku trese politička kriza, gotovo u sjeni ostaju odluke posvađane Vlade o privatizaciji državne imovine te davanju koncesija za istraživanje nafte i plina. Ali i o kadroviranju u INI. Oporba, stručnjaci, ali i neki zastupnici vladajuće koalicije ističu kako Vlada u ovakvoj krizi ne bi trebala donositi takve dugoročne odluke.

Dvadeset posto dionica tvrtke Končar prodano je za 360 milijuna kuna, Hoteli Korčula prodani su za 26 milijuna kuna, prodaje se i Croatia Osiguranje, Sunčani Hvar, a kako bi se omogućila prodaja s popisa strateških tvrtki skinuli su još Podravku, ACI, Petrokemiju, Croatia Airlines, Luku Rijeka i Croatia banku.

Ovo je osam tvrtki koje je Vlada ‘skinula’ s popisa strateških trgovačkih društava

Odluke strateška do strateške, prodaja do prodaje, a donosi ih na brzinu, posvađana vlada i to zanimljivo - jednoglasno.

Je li vama normalno da se u trenutku kada se Vlada raspada donose ključne odluke o prodaji končara, o kadroviranjima u INI, LNG terminalu?

- Nije‘, kazao je saborski zastupnik iz redova HDZ-a, Goran Marić, javlja dnevnik.hr.

Slično misli i oporba.

- Ne bi trebali donositi nikakve odluke osim onih koje su vezane za stabilnost zemlje, smatra potpredsjednica Sabora, HNS-ova Vesna Pusić.

Uz privatizaciju, Vlada je podržala i strateški projekt, izgradnje LNG terminala, a digli su ruke i za koncesije za istraživanje nafte i plina. Struka smatra da Vlada u krizi, iako mora donositi odluke, ne bi trebala donositi strateške.

- Kad nemate toliku transparentnost, kad nemate toliku pozornost javnosti neke odluke se mogu donijeti ispod toga radara, a to nije dobro ni za ovu zemlju, ni za politku, smatra ekonomski analitičar Luka Brkić.

Iako zbog svađe oko Ine licitiraju tko bi iz vrha Vlade trebao dati ostavku jučer su digli ruke za nove ljude u nadzornom odboru i novog hrvatskog predstavnika na glavnoj skupštini.

Ina dobila nove članove NO, Panenić nezadovoljan financijskim rezultatima