Hrvatska
StoryEditor

Vlada smanjuje troškove likvidacije d.o.o.-a

08. Srpanj 2015.

Vlada je u srijedu u parlament poslala paket izmjena šest zakona kojima želi smanjiti troškove likvidacije društva s ograničenom odgovornošću (d.o.o.) kako bi se članove tih trgovačkih društava potaknulo da ne izbjegavaju donošenje odluke o prestanku poslovanja zbog preskupe likvidacije.

Riječ je o izmjenama Zakona o trgovačkim društvima, Zakona o Sudskom registru, Zakona o uvođenju Europskog društva – Societas Europea (SE) i Europskog gospodarskog interesnog udruženja (EGIU), Zakona o uvođenju Europske zadruge – Societas Cooperativa Europaea (SCE), Zakona o sudskim pristojbama te Zakona o javnobilježničkim pristojbama.

Ministar provosuđa Orsat Miljenić kaže da se cijena likvidacije jednostavnog trgovačkog društva s ograničenom odgovornošću smanjuje za 90 posto, a "običnog" d.o.o.-a za 70 posto. To znači, kaže Miljenić, da se kod jednostavnih d.o.o.-a cijena likvidacije spušta s 8.000 do 9.000 kuna na 600 kuna, a kod običnih d.o.o.-a s 8.000 na 2.500 kuna.

- Osim što je preskupa, likvidacija predugo traje, kaže Miljenić te najavljuje skraćenje postupka s 450 na 250 dana.

Prema Vladinom prijedlogu, ubuduće više ne bi postojala obveza objave likvidacije u Narodnim novinama, što se zamjenjuje objavom na mrežnoj stranici sudskog registra za što bi pristojba iznosila 100 kuna. Do sada su oglasi koje su poduzetnici morali objavljivati, koštali približno 2.000 kuna.

 

18. travanj 2024 17:15