Hrvatska
StoryEditor

Vlada spremna odgoditi primjenu smanjenja koeficijenta na minuli rad

02. Srpanj 2012.
Piše:
liderhrt

Završen je drugi krug pregovora sindikata s Vladom o njezinim prijedlozima smanjivanja prava iz Temeljnog kolektivnog ugovora za javne službe. No dogovora nema.

Vlada je međutim sada spremna odgoditi primjene smanjenja koeficijenta na minuli rad sa 0,5 na 0,3 posto do kraja ove godine, no i dalje ostaje pri tome da se isplata božićnice i regresa zamrzne, kao i da se smanji iznos domaće dnevnice sa 170 na 150 kuna. Sindikati oko predloženih mjera još nemaju jedinstveni stav. Pregovori se nastavljaju u srijedu. Uoči sastanka predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić izjavio je da bi današnji dan mogao biti ‘Dan D‘ u pregovorima.

- Bit će vrlo gadno jer je ministar Mrsić u subotnjem intervjuu jednom mediju već zaključio pregovore rekavši da Vlada neće popustiti, a pregovori su nešto gdje bi se trebalo popuštati - rekao je Ribić.Vertikala Sindikata obrazovanja, kojoj pripada Sindikat znanosti, već je istaknula stajalište kako su zaposleni u obrazovnom sustavu zadnji koji bi se trebali odricati prava iz Temeljnog kolektivnog ugovora za javne službe. Pritom sindikati vertikale navode da su se zaposleni u javnim službama u zadnje četiri godine raznim aranžmanima s Vladom odrekli ukupno 7,1 milijarde kuna.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić rekao je uoči sastanka kako su stajališta sindikata jasna te da nema dovoljno argumenata za smanjivanje trajnih prava. Kriza je ograničenog trajanja, pristajemo na pregovore o jednokratnim pravima koja su u pitanju za vrijeme krize, rekao je Babić naglasivši kako ne dolazi u obzir korekcija koeficijenata jer su to trajna prava koja dugoročno utječu na plaće i mirovine.Među Vladinim prijedlozima su smanjenje koeficijenta za minuli rad i ukidanje božićnice u ovoj godini, prijedlog o smanjenju dnevnice u Hrvatskoj sa 170 na 150 kuna te prijedlog da iduće godine nema ni jubilarnih nagrada ni regresa.

Predviđenim smanjivanjem prava zaposlenika uštede u proračunu bile bi oko dvije milijarde kuna. TKU, kojim se uređuju radna i materijalna prava javnih službenika, potpisan je u listopadu 2010., a vrijedi do 31. srpnja 2013. Početkom lipnja počeli su razgovori predstavnika Vlade i sindikata o njegovim izmjenama.

19. travanj 2024 06:17