Hrvatska
StoryEditor

Vlada tjera lokalnu samoupravu da posao oko legalizacije završi do kraja godine

16. Kolovoz 2015.
Piše:
lider.media

Kako naplatiti porez za nešto što nije legalno? Pitaju se to i ovih dana u Vladi koja je odlučila natjerati lokalne zajednice da popišu sve objekte koji plaćaju komunalnu naknadu i koji su toga oslobođeni.

A onda su se u gradskim i županijskim uredima zaduženima za legalizaciju malo preplašili jer to znači da bi taj proces trebalo završiti do kraja godine kako bi u ministarstvima financija i graditeljstva imali pravu sliku o utjecaju poreza na nekretnine i tome koliko bi se novca slilo u blagajnu kada bi ga uveli.

No taj posao ozakonjenja neće biti nimalo lako završiti do kraja godine jer sve teče presporo. Na razini države od 826 tisuća zahtjeva riješeno je njih 322 tisuće, odnosno malo manje od 39 posto. A cijeli proces traje već više od dvije godine te će jednostavnom matematikom uz ovaj tempo sve biti gotovo za tri godine.

Do sada je najbolja situacija u Dubrovniku u kojem se riješilo 82 posto predmeta, a u vrhu su prema postotku još Vukovar i Poreč. Najlošija je situacija u Sisačko-moslavačkoj i Karlovačkoj županiji u kojima je riješeno 15 odnosno 18 posto slučajeva. U najvećim hrvatskim gradovima očekivano je bilo najviše prijava, a najviše uspjeha ima Zagreb. Od 91 tisuće zahtjeva riješeno ih je 60 tisuća, što je 66 posto. Split je mnogo sporiji u rješavanju svojih predmeta. Od 13 tisuća rješenje je izdano u njih malo više od pet tisuća, s tim da im je 650 predmeta oduzeto i njih su riješili u središnjem uredu.

Situacija je kritična i u drugim velikim gradovima; ni Osijek, Rijeka, Zadar i Slavonski Brod nisu ni blizu 50 posto riješenih predmeta i teško da će uspjeti završiti sve do kraja godine. Ovim tempom legalizacija će se produljiti na još nekoliko godina ako se sve ne ubrza ili dodatnim zapošljavanjem ili prebacivanjem predmeta u one brže sredine. Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja na čelu s Ankom Mrak Taritaš postavilo je ambiciozni plan, ali s terena nas uvjeravaju da ga je praktički nemoguće provesti u roku. Bit će zanimljivo pratiti kako će se broj riješenih predmeta mijenjati i hoće li se sve ubrzati. 

25. travanj 2024 00:22